512
16:23 13.072016

Ужгородські гідранти, як релікт минулої епохи

Історія 2849

Вони наче й однакові, принаймні, колись їх випустили однаковими, але час і 80 з гаком років служби зробили з них індивідуальностей. Дата народження точно вказана – 1930, так само як і дата гарантії – 2013.

9_brashaykiv_7_fit_content_width

Тобто, всі вони могли б іще функціонувати за умов належного догляду фірмою, яка їх встановила і запустила. У мене, наприклад, немає жодних підстав сумніватися в цій гарантії. Але історія склалася не на користь гідрантів, і, починаючи з приходу радянської влади, вони не мали належного догляду, тож тепер в робочому стані лише кілька з них.

1_luchkaya_26_fit_content_width

Вул. Лучкая, 26

Раніше на гідрантах ще були бронзові кріплення та ланцюги. Але вже давно їх покрали. На деяких із них залишились кришки, які приховують кріплення, з написом: “Ing. J. Maticka. Praha”. Від Олега Олашина дізналась, що це фірма інженера Ярослава Матічки, яка розташовувалась у празькому районі Карлін. Вони випускали помпи, водяні котли, гідроарматуру та гідранти. Також фірма займалась проектуванням гідротехнічних споруд, водогонів, каналізації.

2_mytna_1_fit_content_width

Пам’ятники гідрантам чехословацької та радянської доби біля будівлі Водоканалу м. Ужгород. На світлині праворуч – повністю укомплектований пожежний гідрант.

На сайті Transcarpathian Heritage є їхні рекламки  . І мапа розташування на окремій сторінці, присвяченій ужгородським пожежним гідрантам
. Текст на титульній сторінці сайту: “Колись їх було майже півтисячі. Зараз залишилось близько 80, і з кожним роком стає дедалі менше.” У моїй колекції є світлини 67 зних, отже, є привід ще не раз прогулятись містом.

3_mapa_fit_content_width

Мапа гідрантів на сайті Transcarpathian Heritage. Hydrants

 

Колись, за моє дитинство, гідранти траплялись у центрі чи не на кожному кроці. Вони були непомітною частиною екстер’єру, як паркан, дерево чи безпритульний пес. Просто є собі і є. Але зараз їх стало значно менше. Ними не користуються за призначенням, як, наприклад, у Нью-Йорку. Хоча чому б їм не бути ужгородською візитівкою? Нью-Йорк чи Бостон не гребують.

4_ostrivna_21_fit_content_width

Вул. Острівна, 21

Особисто для мене гідранти – це найкращий ужгородський пам’ятник. Найбільша інсталяція, пам’ятник добі, Цивілізації. Найкоротша Цивілізація – Чехословацька республіка на території Закарпаття (тобто, Карпатська Русь у складі Чехословацької республіки) – це справжня Римська імперія для наших територій. Не та, що Священна, а просто Рим.

5_zhupanatska_3_fit_content_width

Гідрант у внутрішньому дворі будівлі Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая, пл. Жупанатська, 3. Тут добре видно, наскільки опустився рівень вулиці за останній час.

 

Суттєва різниця, звісно, є – урядові Масарика Підкарпатську Русь, знедолений, змарнілий край, нав’язали, це був швидше тягар. Чехи за ці землі не боролись як заведено було у римлян. Але, отримавши, почали перетворювати на ідеальну територію зі зручною інфраструктурою. За 20 років встигли достатньо багато. Якщо пройтись поверхнево, торкнутись лише тих пунктів, які вплинули на візуальний образ міста, то кожен аспект є для мене ознакою цивілізації та свідчить про найвищий рівень підходу до побудови суспільства. Нам не завадило б принаймні зберігати те, що вони нам полишили. Ось кілька з них:

 

– Здоров’я. Впорядкування русла річки Уж, що вирішило не тільки проблему регулярних затоплень цілих районів міста, а й припинило епідемії, викликані антисанітарними умовами в районі Малого Ужа. Як приємний бонус – 6 впорядкованих набережних, створених для відпочинку, панорамних краєвидів і банально – краси.

6_fedyntsya_15_fit_content_width

Гідрант по вулиці О. Фединця, 15. Колись тут протікав Малий Уж. На прикладі цього гідранта видно, наскільки піднявся рівень вулиць з 1930-х років.

 – Освіта. Виступивши на контрасті з попередниками, чехи збудували нові сучасні школи, запровадили систему освіти мовою краю. Те саме стосується і періодики та книгодрукування. Уряд Чехословацької республіки всіляко сприяв вивченню русинської мови. Шкода, що не встигли збудувати університет. Тоді б не було стільки невігласів, які зараз нищать архітектурний та культурний спадок. Але це вже інша тема.

– Архітектура. Звичайні коробки в очах любителів розцяцькованої “тортової” архітектури різних еклектичних стилів і щастя для фанатів баухаузу, ар-деко та функціоналізму. Вишуканість та індивідуальність ужгородських проектів гідна Праги, Неаполя чи Відня – тих міст, де функціоналізм розквітнув особливо яскраво.

7_kapushans_ka_24_fit_content_width

Вул. Капушанська, 24, один із трьох гідрантів у дворі обласної лікарні ім. А. Новака.

Чітко продуманий і виважений генплан міста вписаний у ландшафт, збережені основні пам’ятки архітектури попередніх періодів. Урядовий квартал з усіма необхідними атрибутами держави в передчутті війни: власне будівля уряду, суд, в’язниця, жандармерія, контррозвідка, лікарня, пошта, поліція та інше. Житлові будинки для урядовців, вілли для військових пенсіонерів та скромні приватні будиночки для урядової еліти – все поруч. Кожен проект максимально відповідає призначенню, кожне вікно, двері чи розташування бюро в кабінеті прораховано математично точно. Функціоналізм – він такий. Все для людей. При цьому, найбільш трендовий стиль того часу дозволяє проектувати урядовий квартал як досконалу сучасну фортифікаційну систему. Враховано бомбосховища, вентиляції, і зручні стрілкові позиції на балконах чи у високих підвалах.

8_bazylevycha_5_fit_content_width

Вул. Базилевича, 5. Функціоналіська вілла 1930-х років зі збереженим флагштоком тих часів і пожежним гідрантом поруч.

– Інфраструктура та дороги. Скрізь, куди простяглася імперія римлян, досі служать віадуки, акведуки та бруковані дороги. До приходу чехів в Ужгороді було всього кілька брукованих вулиць, і то з’явились вони за часів Австрійської імперії лише в середині 19-го століття.

9_brashaykiv_7_fit_content_width

Вул. Бращайків, 7. Пожежний гідрант на тлі бруківки чехословацького періоду.

За більш ніж 80 років активного користування нашій бруківці би нічого й не було – ні значних просідань, ні викривлень, якби не перманентні ремонти труб. Якщо хтось колись асфальт потім і латає, то бруківка тільки нищиться, просто губиться, бо її не повертають на місце.

Гідранти є видимою частиною ще однієї цивілізаційної ознаки – водогінної системи. З її появою наше місто стало дійсно Містом. Буквально за останніх 2-3 роки ще кілька гідрантів зникло з центру міста. Мрію, щоб збереглись усі, хто наразі вижив.

10_fit_content_widthЦьому гідрантові пощастило – він під наглядом. Коли я намагалась його сфотографувати, власниця будинку негайно вийшла і поцікавилась, навіщо. Зрозумівши, що злих намірів я не маю, розповіла, що фарбує цей гідрант щороку і слідкує за ним. 

Ліна Дегтярьова, uzhgorod.in.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах