3481
10:01 31.072024

Історія Перечинського будинку культури: працювало 42 людей, тепер – шестеро

Історія 5924

У 1988 році перечинці отримали чудовий подарунок – новий Будинок культури. Звели його неподалік центру міста, по вулиці Жовтневій (тепер вулиця Ужгородська). Протягом 35 років діяльності установу декілька разів реформували, змінювалися власники та назви.

Я давно мала дяку написати історію цієї установи та будівлі. Розпитувала людей, шукала інформацію в різних джерелах. Велику допомогу надала мені Ганна Мучичка, яка разом з колишнім директором РБК Тетяною Кречко збирала і систематизувала літопис закладу. Тут вона працює 31 рік. Дев’ятого березня 1993 року прийшла працювати інспектором з клубної роботи. Наразі займає посаду методиста Центру культури і дозвілля Перечинської міської ради

– 30 років тому тут працювало 42 людей, тепер – шестеро, двоє з яких технічні працівники. З півтора десятка народних колективів діє один – «Цімборки». Глядацька зала, сцена потребують ремонту, – каже із сумом Ганна Юріївна.

Історична довідка власності будівлі

1988 р. – власник – Перечинська районна рада, оперативне управління – Перечинський районний будинок культури;

2021 р. – власник – Перечинська міська рада, оперативне управління – комунальний заклад «Центр культури і дозвілля».

Сторінки історії

Етапи становлення та три десятиліття плідної праці

1988 р. – перехід Перечинського РБК у спеціально збудовану споруду;

2002 р. – реорганізація в Перечинський районний центр культури і дозвілля;

2003 р. – реорганізація в Перечинський РБК.

Споруда збудована будівельною бригадою колгоспу ім.І.Франка на замовлення заводу «Стеатит». Введена в експлуатацію та передана районному відділу культури Перечинської РДА у 1986 році в якості спеціальної будови для проведення культурно-мистецьких, розважальних, громадських та інших суспільних заходів.

Для забезпечення функціонування закладу, згідно з проєктним рішенням, були передбачені: велика глядацька зала на 463 посадкових місць (вміщує 600 осіб), сцена з напівавтоматичним та ручним навісним устаткуванням, мала глядацька зала на 80 п/м, 9 приміщень для гурткової роботи, методичний кабінет, 4 гримерки, майстерня для виготовлення реквізиту, слюсарна майстерня, гардеробна та квиткова каса, підсобні приміщення, рубне управління світловим та музичним оформленням.

Будинок культури був укомплектований передовою на той час аудіосистемою марки «Tesla». Штат налічував 42 працівники, з них 6 працювало методистами, 6 прибиральниками, 4 вахтерами.

За період діяльності в РБК працювало 9 директорів, 2 заступники директора, змінилось понад 30 творчих працівників.

Першим директором став Кедюлич Іван Михайлович. Людина творча та активна, за фахом режисер культурно-масових видовищ. За час роботи не тільки здійснював керівництво Будинком культури, а і був керівником декількох агітбригад та відомою на той час театральною студією, а також автором сценаріїв творчих заходів, районних фестивалів, концертів тощо.

З 1991-го до 2003 року в приміщенні РБК свою роботу вів Будинок дитячої творчості, що давало змогу максимально залучати талановитих дітей і молодь до співпраці та до участі у заходах.

З 1993 р. у приміщенні РБК знаходиться Перечинська районна бібліотека, з якою постійно проводились спільні творчі заходи, а працівники районної бібліотечної системи завжди залишались активними учасниками колективів РБК.

За час існування РБК у ньому працювало 15 аматорських творчих колективів, займалось понад 50 вокалістів різного віку. До 1993 р. діяла фотостудія та базувався клуб самодіяльних художників Перечинщини «Барва», куди входили відомі художники Перечинщини: Василь Бочковський, Андрій Макара, Олексій Лабанич та ін.

Серед тих, що займалися при БК, найбільш відомими свого часу були такі колективи, як: хореографічний колектив сучасного танцю «Айсідора» (1997-2000 рр., керівник Вікторія Прокіпчук), колектив сучасного танцю «Бізе» (2000-2004 рр., керівник Мирослава Кухар), вокальний ансамбль клубних працівників району (з кінця 80-х до 2004 р., керівник Марія Бедьо), драматична студія (керівник Іван Кедюлич); хореографічний колектив «Надія» Перечинської ЗОШ І-ІІІ ст. (2005-2009, керівник В.Прокіпчук), фольклорний колектив «Нівроку» (2006-2015, керівник Євген Судаков), аматорський театр гумору «Полонинський ведмідь» (2009-2015, керівник Є.Судаков, народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Зорянка» (1991-2018 рр.).

Свого часу яскравими та довгоочікуваними подіями для глядачів були такі традиційні творчі заходи, як конкурс краси «Красуня» (1998-2005), свято гумору «Полонинський ведмідь» (2011-2016); театралізована дитяча концертна програма до Дня святого Миколая (2008-2017); театралізована концертна програма для дітей «Свято дитячих мрій» (2013-2018); молодіжно-розважальна програма до Дня молоді, районні фестивалі «Вертеп» (2007-2015) та «Перечинщина – край талантів» (2003-2011).

При РБК діяв методичний кабінет, де методисти здійснювали роботу з розвитку фольклорного, вокального, театрального жанру та жанру декоративно-ужиткового мистецтва Перечинського району. Методичним кабінетом розроблено безліч сценаріїв різножанрових масових заходів, інформаційно-методичні посібники та рекомендації для ЗКТК (закладів культури клубного типу) району щодо творчої та організаційної роботи закладу і його клубних формувань (колективів, гуртків, студій, любительських об’єднань, клубів за інтересами).

Творче життя РБК впродовж трьох років

З 2018 до 2020 рр. традиційними творчими заходами, які проводились РБК, були такі як: районна виставка писанок та великодніх атрибутів «Писанкове розмаїття Перечинщини»; урочиста частина святкування Дня міста Перечин; театралізована розважальна програма до Дня св.Валентина; сюжетно-ігрова програма до Дня захисту дітей; великий дитячий концерт «Тепло сердець для наших мам» до Дня матері; відкриття ялинки у центрі міста; новорічна дитяча театралізована програма; новорічні щедрування колективу РБК в організаціях району; обласний фестиваль лемківської культури «Лемківська ватра», відкритий обласний фестиваль мистецтв «Перечинщина скликає таланти». Відповідно до плану роботи також проводились мітинги-реквієми, урочистості, концертні програми, присвячені пам’ятним датам, майстер-класи та семінари.

З дитячих та юнацьких років солістами-аматорами, які регулярно брали участь у масових заходах, що проходили в закладі, залишаються: Мирослава Кухар (Хававка), Микола Годований (старший), Володимир Мучичка, Юлія Вишняк, Анастасія Вишняк, Ігор Вишняк, Тетяна Кречко.

Серед них і відомі в області та за її межами співаки, які починали свій творчий шлях на сцені РБК: Мирослава Швах-Пекар – відома співачка естрадного та оперного вокального мистецтва Закарпаття; Ірина Філіпенко – естрадна співачка, автор пісень, солістка духового оркестру Головного управління Національної поліції в Закарпатській області; Yozeff (Йосип Чуприк) – автор та виконавець пісень, його слова і музика лягли в основу Гімну Перечинської територіальної громади; Дарина Степанюк – співачка, як автор пісень співпрацює з гуртом «Територія світла», де зайнята в різних творчих проєктах, учасниця хору «INSPSIRATUM» римо-католицького собору св.Олександра в м.Київ; Вілен Арустамов – естрадний співак, переможець Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» 2001 р., учасник та півфіналіст вокального проєкту «Голос країни» 2015 р.

У масових заходах, які проходили на сцені БК, активно брали участь і займались на базі РБК відомі мешканцям Перечинщини колективи, такі як: дитяча естрадно-розважальна студія «Сюрприз», БФ «Опіка» (керівник Ірина Судакова, керівник-репетитор Ольга Янкович, що заснована в 2008 р.); ГО клуб спортивного танцю «Вероніка» (керівник Юрій Пйоса, заснована в 1998 р.); клуб спортивного танцю «Полонес», керівник Тетяна Керецман, який веде свою роботу з 2008 р.

Будинок культури постійно співпрацював з громадськими установами міста: БФ «Опіка», БФ «Центр громадських ініціатив», Центр раннього розвитку дитини «Сонечко», а також з «Інклюзивно-ресурсним центром» Перечинської районної ради, Перечинським ліцеєм, Перечинською та Т.-Реметівською дитячими музичними школами.

Колективи РБК традиційно брали участь в обласних конкурсних програмах, святах та фестивалях, таких як: «Василя» та «Коляди у старому селі», фестивалі сюжетно-ігрових програм “Грайлик» в м.Ужгород, обласному святі словацького народного мистецтва «Словенська веселіца» (Ужгородський р-н), районному фестивалі народних промислів та народної творчості Ужанської долини «Березнянський ярмарок» в смт.Малий Березний, фестивалі в с.Руська Бистра (Словаччина), арт-проєкті з талановитими дітьми Закарпаття «Зіркове майбутнє срібної землі» Закарпатського академічного заслуженого народного хору, етно-екофестивалі «Праліс-фест» с.Стужиця Велико-Березнянського р-ну, обласному турі VІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії ім.Павла Вірського.

Творчі аматорські колективи РБК, які вели свою роботу протягом останніх років

Народний аматорський оркестр народних інструментів. Початок діяльності – 1991 рік, створений за сприяння відділу культури Перечинської РДА. В 1996 році присвоєно звання «народний». Керівник – Олена Короленко.

Зразковий аматорський ансамбль танцю «Турянська долина». Початок діяльності2000 р., створений за сприяння Обласної культурно-освітньої організації «Матіца словенска» на Закарпатті, відділу культури Перечинської РДА та заслуженого працівника культури України Івана Пастеляка. В 2003 році присвоєно звання «зразковий». Керівник – Едуард Воронич.

Народний аматорський фольклорний колектив «Цімборки». Початок діяльності – 2015 р., створений за сприяння керівного складу та методистів РБК. В 2019 році присвоєно звання «народний». Керівник – Ганна Мучичка.

Театральний гурток «Маска», створений в 2008 р., керівник – Тетяна Кречко.

Танцювальний ансамбль, створений в 2017 р., керівник Вадим Бабинець.

Гурток читців художнього слова, створений в 2005 р., керівник Тетяна Кречко.

Художник про будівлю та внутрішнє оформлення

– Сама будівля дуже гарна, збудована грамотно, з бомбосховищем, – каже художник Василь Бочковський. – Замовником був завод «Стеатит». Цікаве внутрішнє оформлення. Його створили бригади виробничого комбінату худфонду Закарпаття. Володимир Щур з братом зробили двері зі складною різьбою. Красиві вітражі з геометричними композиціями. Паркет робив сувенірний цех з с.Т.-Ремети. Стіни у холах декоровані графіто.

Тетяна ГРИЦИЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах