3472
17:20 23.072024

Представники Закарпаття взяли участь у робочій зустрічі архівістів Угорщини, Чехії, Словаччини, Словенії та Румунії

Історія 8839

Представники держархіву Закарпатської області Михайло Місюк – директор архіву, Михайло Марканич – заступник директора та Валентина Хомін – заступник начальника відділу на запрошення Спілки угорських архівістів взяли участь у щорічній виїзній зустрічі, яка цього року вперше проходила за межами Угорщини, зокрема в місті Сента (Сербія) із 30 червня до 3 липня 2024 року.

У понеділок, 1 липня 2024 року, до Сенти на щорічну виїзну конференцію Спілки угорських архівістів, яка вперше відбувалася за межами Угорщини, прибуло понад сто п’ятдесят угорських, сербських та інших західноєвропейських працівників архівних установ. Церемонія відкриття найбільшої професійної зустрічі відбулася вранці в ратуші міста Сента.

На відкритті голова Спілки угорських архівістів д-р Іштван Кенєреш привітав присутніх, зокрема: Генерального консула Угорщини в м. Сабадка Естер Чаллокозі, заступника державного секретаря Міністерства культури та інновацій Угорщини Мате Вінце, члена виконавчого комітету з питань культури Угорської національної ради Річарда Гудік та ін.

Д-р Іштван Кенєреш підкреслив, що з моменту свого заснування Спілка угорських архівістів регулярно організовує виїзні зустрічі й цьогоріч уперше її проведено за межами Угорщини.

Заступник держсекретаря Міністерства культури та інновацій Угорщини Мате Вінце назвав цьогорічну нараду історичною перш за все тому, що вона вперше відбулася поза межами Угорщини. Він подякував Спілці угорських архівістів за згоду щодо організації зустрічі в одному з регіонів за кордоном, а потім заявив, що нинішня зустріч є чудовою можливістю розпочати взаємокорисне історичне мислення, і що всі учасники можуть насолодитися її плодами.

Генеральний консул Угорщини в м. Сабадка Естер Чаллокозі у своєму вітанні зазначила, що відкриття виїзної конференції – це завжди свято, свято зустрічі, яким є цей день у житті архівів, хоча це і не гучне свято, адже однією з особливостей архівів є тиша, яка, за її словами, приховує безцінні скарби. Вона зазначила, що Спілка угорських архівістів не тільки зберігає минуле, але й розуміє слово сучасності, оскільки сприяє обміну професійною та іншою інформацією між архівами та архівістами. А цей обмін можливий і завдяки проведенню виїзної конференції щороку в різних містах.

У своїй промові молодший Іштван Фодор, директор Історичного архіву в м. Сента, наголосив: украй важливо, що місцем проведення виїзної конференції Спілки угорських архівістів, яка вперше відбулася за межами Угорщини, було обрано саме м. Сента, а потім додав, що він зі своїми колегами дуже хоче, щоб усі учасники зустрічі були задоволені заходом.

Він подякував доктору Іштвану Кенєрешу за надану співробітникам Історичного архіву в м. Сента можливість взяти участь у цій особливій події, а також Угорській національній раді за усвідомлення важливості такої ініціативи та надання фінансової допомоги для її реалізації.

Голова Спілки сербських архівістів Лела Павлович у своєму вітальному слові наголосила на важливості того факту, що виїзна зустріч була організована в Сербії, оскільки це може ще більше поглибити відносини між архівами та архівістами двох країн. За її словами, Спілка сербських архівістів також щороку проводить свої виїзні збори в різних місцях, але тепер вони бачать чудовий приклад того, чому варто проводити такі зустрічі у сусідніх країнах. Цим вони намагатимуться скористатися в майбутньому, оскільки, з одного боку, в архівах сусідніх країн є чимало матеріалу для дослідження, з іншого боку, такі зустрічі можуть спонукати сторони до ще тіснішої співпраці та ще ефективнішої роботи.

У своєму вітальному слові директорка Архіву Воєводини Небойша Кузманович також підкреслила важливість співпраці, назвавши діяльність Спілки архівістів Угорщини зразковою, оскільки, окрім виконання покладених на них завдань, її члени самовіддано діляться результатами роботи зі своїми партнерами по співпраці. Вона зазначила, що архіви Воєводини багато чому навчилися у своїх колег з Угорщини завдяки тому, що ті завжди раді поділитися з ними своїм досвідом, а також назвала проведення щорічної наради за кордоном Угорщини прикладом, гідним наслідування. Цю ініціативу вони мають на меті впровадити в майбутньому і в себе. Насамкінець вона звернула увагу присутніх на те, що двері архівів Воєводини та Сербії відкриті для дослідників з Угорщини та сусідніх країн, яких завжди тепло зустрічають.

На виїзному засіданні виступив і представник України – директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Місюк, який у своїй доповіді розповів про багаторічну співпрацю Державного архіву Закарпатської області з архівними установами Угорщини.

Після святкових привітань відбулося вручення премії імені Клари Доки та премії Освата.

Згодом розпочало свою роботу пленарне засідання, на якому доповідачі із сусідніх країн поділилися з присутніми своїм досвідом щодо можливостей транскордонних досліджень.

У вівторок, на другий день заходу, в Консультаційному центрі Угорського університету сільського господарства та природничих наук в м. Сента було проведено секційні засідання. Учасники заходу обговорили найактуальніші питання на міжнародній секції, секції публікації джерел, ІТ секції, секції збереження документів, секції освіти та історії науки, архівно-педагогічній та економічній секціях.

Заступник директора ДАЗО Михайло Марканич на секційному засіданні розповів про Міжнародну співпрацю архівної установи обласного значення, з обробки, оцифрування та публікації архівних матеріалів і спільні транскордонні проєкти з оцифрування архівних документів, в яких бере участь Державний архів Закарпатської області.

В середу в мерії м. Сента відбулося пленарне засідання, на якому угорські архівісти з Воєводини поділилися з гостями своїм досвідом щодо проведення досліджень. Окрім професійних програм, організатори підготували дуже насичену та різноманітну культурну програму.

Михайло МАРКАНИЧ,

заступник директора держархіву

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах