27
11:17 9.032016

Сорочка як у бабки: Мукачево. ФОТО

Історія 53978

117Долиняни, які жили поблизу Мукачева, шили сорочки із конопляного полотна, вишивали їх білим по білому й прикрашали кольоровими «гомбицями».

Цікаво, що сорочки з цього регіону Закарпаття зшивалися за допомогою одного лише бічного шва, а також вишивалися виключно білими нитками (майже до початку ХХ ст., потім вишивки таки стали кольоровими), розповідає консультант проекту «Карпатського об’єктива» Василь Коцан, кандидат історичних наук, заввідділу експозиційної та науково-дослідної роботи Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Вишивки як елемента декору на сорочках корінних жителів мукачівських сіл небагато, тут нема пишно оздоблених рукавів чи пазух. Деколи орнамент завширшки всього 1 см.

Наприкінці ХІХ – у першій половині ХХ ст. для сіл Мукачівського району були характерні короткі жіночі сорочки, пошиті з домотканого конопляного чи лляного полотна. У ХІХ – на початку ХХ ст. полотно ткали із конопель, а з кінця 20-х рр. ХХ ст. – з використанням бавовняних («памутових») ниток. Тут були поширені кілька варіантів крою: з одним чи двома бічними швами, з однією боковою пілкою, загнутою навпіл по довжині, або із двома вузькими боковими пілками. У більшості сіл жіночі сорочки кроїли з одного прямокутного (160×50 см) шматка домотканого полотна, який згинали навпіл по довжині й зшивали з одного боку. Так формувався стан з одним бічним швом. На початку ХХ ст. у селах Кальник, Жуково, Лохово поширилися жіночі сорочки із двома бічними швами. Із 30-х років жіночі вишиванки на Мукачівщині почали шити із трьох-чотирьох піл. Усі сорочки мали круглий чи овальний виріз горловини, який переходив у поздовжній розріз («розпірку») пазухи, що застібувався на 2–3 ґудзики («гомбиці»). До плечової частини з виворітного чи зовнішнього боку пришивали два прямокутні шматки полотна («оплічки») (33×23 см). Полотно під горловиною, між «розпіркою» та «оплічками», збирали («нанизували») у дрібні складки («рами») на одну нитку. Рукави пришивали до стану по шву.

Носили сорочки як з довгими, так і з короткими рукавами. Короткі зазвичай були цільнокроєними, без манжет, а довгі завершувалися дрібним збиранням та пришивними манжетами. Виріз горловини й низ рукавів часто декорували вузеньким мереживом.

Певні особливості мала вишивка в мукачівських долинян. Досить часто зустрічалися сорочки, які не оздоблювали обабіч «розпірки». Лише зрідка вишивали дві вузькі (1 см) смужки.

Основними орнаментальними мотивами були ромби та скісні хрести, що послідовно чергувались. У селах Кальник, Пузняківці, Микулівці, Крите, Тростяниця, Герцівці, Грабово подібні мотиви домінували також і на верхній плечовій частині рукавів («оплічках») та манжетах. Їх вдало доповнювали рядки із «перок» або ламаних ліній («кривуль»). Часто єдиним оздобленням сорочок виступала вишивка на пришивних манжетах у вигляді різнокольорової галузки з квітів та трилисників.

Свої особливості мав і колорит вишивки мукачівських долинян. Жіночі сорочки першої половини ХІХ ст. оздоблювали різними відтінками білих ниток («білим по білому»). Частково така вишивка збереглася в окремих селах до кінця ХІХ ст. Протягом другої половини ХІХ ст. колорит декору збагатився чорними, світло-синіми, голубими, оранжевими, червоними, рожевими барвами. Але при цьому продовжували домінувати різні відтінки білого кольору. Найчастіше його доповнювали червоним, синім, світло-оранжевим. Таке поєднання кольорів надавало оздобленню ніжного вишуканого вигляду. З перших десятиліть ХХ ст. вишивка стала поліхромною. Домінуючими були різні відтінки білого, червоного і синього кольорів, що поєднувались із зеленими, голубими, жовтими та коричневими. Єдиний колір, яким, схоже, майже не послуговувалися долиняни Мукачівщини, був чорний.

Тетяна КОГУТИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини