191
23:59 15.052016

Скарби Срібної Землі

Історія 4215

У 2008-му році Закарпаття сколихнула безпрецедентна подія: неподалік від села Геївці Ужгородського району місцеві мешканці, обробляючи поле, викопали справжній скарб.

20160428135835

Тоді історики назвали його найбільшим скарбом за всю історію краю. Всього знайшли 113 предметів із бронзи – здебільшого прикраси та елементи зброї. Крім того, цікавою знахідкою стали і фрагменти посуду, в якому власне і була закопана знахідка. Унікальність скарбу ще й в тому, що предмети датували 1300 роком до нашої ери. Відповідно віднайдені предмети були виготовлені 3300 років тому.

Однак не так багато хто знає, що насправді Закарпаття свого часу було справжнім Клондайком різноманітних археологічних знахідок, особливо, різноманітних бронзових виробів. Відомий історик, етнограф та археолог, а за посадою – головний прокурор Мукачівсько-Чинадіївської домінії графів Шенборнів, Тиводар Легоцький свого часу зібрав величезну археологічну колекцію із понад 7 тисяч предметів, яка була найбільшою приватною колекцією у Австро-Угорській імперії. У 1876 році експонати колекції Легоцького були представлені на 8-му міжнародному Археологічному конгресі в Будапешті.

Історик і сам проводив археологічні експедиції, і щедро платив тим, хто приносив йому знахідки віднайдені в землі.

У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї, який носить ім’я дослідника, особливе місце займає одне з найцінніших зібрань – археологічна колекція бронзових виробів, яка є одною з найбільших в Україні.

Насправді, якщо заглиблюватися в цю тему, складається враження, що скарби в той чи інший час, знаходилися мало не в кожному селі Закарпаття. “Про Захід” вирішив згадати населені пункти області, де були знайдені скарби з великою кількістю залізних, бронзових чи навіть золотих предметів.

Берегівський район

Батрадь

В районі села виявлено бронзовий скарб із 16 предметів, датованих епохою пізньої бронзи.

Великі Береги

В районі Берегів знайдено римські монети. В 1871 році на території села знайдено бронзовий скарб.

Берегово

В передмісті Чопівка в 1905 році виявлено бронзовий скарб з 21 предмета, який датований пізньою бронзою. На території міста виявлено два бронзових і один золотий скарб. У 1876 році знайдено бронзовий скарб з п’яти предметів, також датований пізньою бронзою. Другий скарб теж з п’яти бронзових предметів. Скарб золотих предметів, скріплених у виді ланцюжка, було знайдено у 1905 році. У 1887 році знайдено скарб римських монет (Веспасіан, Траян, Константин).

Бодолів

У південно-східній частині Бодолова, в урочищі Надь в 1885 році знайдено сіру мисочку і чотири бронзових кільця. Тут же віднайдено бронзовий скарб з восьми предметів. Скарб датується епохою пізньою бронзи. В 1977 році виявлено бронзовий скарб з 30 чекано- молотів.

Боржава

В 1886 році під час корчування лісу в урочищі Гід знайдено великий бронзовий скарб, що датується ХІІ – ХІ століттями до нашої ери, що складався з 54 предметів. В районі села знайдено мідні і срібні римські монети ІІ століття нашої ери.

Вари

В 1960 році в південно-західній частині Варів виявлено бронзовий скарб з 21 предмета ранньозалізного віку.

Велика Бакта

В південно-східній околиці розташований курган, відомий у населення під назвою Курган Красуні. Поблизу нього знайдено римські монети Марка Антонія, Августа, Траяна.

Велика Бігань

В селі знайдено великий бронзовий скарб із 115 предметів, в тому числі два фрагменти мідних чекано-молотів. Скарб датується гальштатським часом. Другий бронзовий скарб виявлено в 1963 році під час риття колгоспного водоймища. У його складі 11 предметів, датуються добою пізньої бронзи. Поселення доби бронзи розташоване на правому березі ріки Верка, біля колишнього села Блажієво. В цій місцевості в 1909 році знайдено бронзовий скарб з восьми предметів, що датується епохою пізньої бронзи.

Гут (колишня назва – Гараздівка)

В 1957 році в східній частині села знайдено скарб срібних імітацій тетрадрахм Філіпа ІІ Македонського. Скарб вміщував більше сотні монет.

Бене (Добросілля)

На південному схилі гори Гайош в 1932 році знайдено бронзовий скарб, в якому було 20 браслетів. Датується епохою пізньої бронзи.

Затишне

В 1956 році на південь від села виявлено скарб з 44 бронзових і 10 золотих предметів. Датується епохою пізньої бронзи.

Кідьош (Зміївка)

Поселення епохи бронзи, розташоване на північному схилі Ардівської гори, що прилягає до Чорного Мочару. В районі села знайдено чотири бронзових скарби, що датується епохою пізньої бронзи. Перший скарб складався з кельтів, серпів, ножів, браслетів. Другий, що знайдений в 1889 році, включав вісім предметів. Третій (1907 рік) – п’ять предметів. Четвертий бронзовий скарб, до складу якого входило шість предметів, знайдено в 1935 році.

Квасово

В урочищі Черге в 1976 році випадково виявлено бронзовий скарб з 15 бронзових предметів, що датується ХІІІ – ХІ століть до нашої ери. Знайдено монети Філіпа ІІ і Олександра Македонського.

Косонь (Косино)

В урочищі Марцеїв Ліс в кінці ХІХ столітті відкрито готське поховання, що супроводжувалося срібними фібулами, скляним кубком та прикрасами. Датується V століттям нашої ери. На територія Косино знайдено тетрадрахми Філіпа ІІ Македонського, римські монети імператора Проба, Філіпа Августа та інших імператорів.

Мала Бийгань

На північний захід від Малої Бийгані, на правому березі ріки Верке розташоване поселення пізньої бронзи і раннього заліза. На лівому березі Верке, в південно-західній частині села – поселення пізньої бронзи. В районі древніх поселень відкрито в різні часи три скарби пізньої бронзи та раннього заліза. В 1965 році виявлено перший, що складався з чекано-молота і кільця, другий – в 1954 році – з 11 браслетів, третій – в 1969 році – з 8 бронзових предметів. Звідси також походять два браслети.

Мужієво

В районі села знайдено два бронзових скарби в 1858 і 1902 роках.

Оросієве

В 1891 році тут знайдено бронзовий скарб з 15 предметів.

Попово

В районі Попового, в урочищі Бетренес, в 1968 році знайдено бронзовий скарб з трьох браслетів. Датується пізньобронзовою добою.

Рафайново

В 30-х роках ХХ століття на території селища знайдено бронзовий скарб з шести предметів, що датується раннім залізним віком.

Ужок

На території села знайдено бронзовий меч раннього залізного віку.

Хустський район

Вишково

В околицях Вишкова в 1891 році знайдено бронзовий скарб з 17 предметів.

Крива

В урочищі Соколів Камінь, на північному схилі гори, що на 150 метрів над рівнем ріки Тиса, в 1966 році знайдено в посудині великий бронзовий скарб. Скарб датовано епохою пізньої бронзи і раннього залізного віку.

Нижній Бистрий

В 1970 році на високому правому березі ріки Ріка знайдено бронзовий скарб епохи раннього заліза, до якого увійшли чотири предмети.

Хуст

З території міста походить скарб саманідських дирхемів 903 – 904 років.

Іршавський район

Арданове

В урочищі Рокутний в 1890 році знайдено залізні мечі, наконечники списів, акінак скіфського типу та мечі, наконечники списів пшеворської культури. З цієї місцевості походять тетрадрахми Філіпа Македонського.

Білки

В 1951 році у північно-східному напрямі від села знайдено бронзовий скарб з 13 предметів, що датується епохою пізньої бронзи.

Імстичово

В околицях Імстичова в 1852 році знайдено бронзовий скарб з восьми предметів епохи пізньої бронзи.

Іршава

На віддалі 1,5 кілометра на захід від Іршави, на горі Стремтура – городище, де засвідчено ранньозалізний (Х – VIII століття до нашої ери) та давньоруський (ІХ – ХІ століття) культурні шари. З городища походять бронзові наконечники списа, чекано-молот і браслет.

Загаття

В 1941 році в околиці Загаття виявлено бронзовий скарб з трьох кельтів епохи пізньої бронзи. В урочищі Гать в 1892 році виявлено бронзовий скарб доби середньої бронзи, що складається з 28 предметів. На колишньому пасовиську в 1960 році під час оранки знайдено бронзовий скарб з 16 браслетів.

Негрово

В околицях Негрова в 1863 році знайдено великий бронзовий скарб епохи пізньої бронзи. В колекцію Т.Легоцького потрапило три предмети. В центрі села в 1963 році під час риття канави для фундаменту знайдено скарб бронзових мечів ранньозалізного віку.

Сільце

З підніжжя Камінної гори походять два бронзових скарби, до складу яких входило 19 бронзових браслетів, що датуються епохою пізньої бронзи. В околицях села знайдено два бронзових кельти, залізний браслет, золоте кільце.

Хмільник

В 1865 році в урочищі Барбалинець виявлено бронзовий скарб з 19 предметів. З околиць села походить другий бронзовий скарб, в якому 11 предметів.

Чорний Потік

В урочищі Гать в 1893 році знайдено великий бронзовий скарб доби пізньої бронзи. В колекцію Тиводара Легоцького потрапило десять предметів.

Свалявський район

Сасівка

В околицях Сасівки в 1830 році рікою Віченю вимито бронзову спіраль для захисту рук. В 1890 році в долині Ждимір знайдено бронзовий скарб.

Свалява

З околиць міста походить чотири бронзових скарби, знайдені в різні часи і в різних місцевостях. Скарби датуються епохою пізньої бронзи і ранньозалізним віком. В 1885 році під час будівництва залізниці Свалява – Неліпино знайдено пшеворські тілоспальні поховання, які супроводжуються залізною зброєю – мечем, наконечниками списів, умбонами, ножами та іншими. Ліворуч від дороги Драчине – Свалява в 1870 році Тиводар Легоцький розкопав курган, в якому відкрив поховання угорського воїна з конем. Біля мінерального джерела в 1868 році знайдено дві золоті монети імператора Нерона.

Сусково

В 1864 році на східному схилі колишнього сільського пасовиська виявлено великий бронзовий скарб, до складу якого входило біля 50 предметів: кельти, долота, пилки, серпи браслети, датується епохою раннього заліза і зараховується до культури Голігради.

Ужгородський район

Андріївка

В околицях села знайдено два бронзових скарби – перший виявлено у 1930 році на пагорбі на захід від села, другий – в 1947 році. Він складався з п’яти бронзових предметів, де знайдено невідомо.

Анталовці (раніше – Антонівка)

В околицях Анталовців знайдено два бронзових скарби пізньої бронзи – раннього заліза. Зі скарбу, знайденого у 1931 році, частина речей зберігається в Празькому Національному музеї. Другий скарб виявлено в 1940 році біля розвилки вузькоколійки, на північ від села. У фонди Закарпатського краєзнавчого музею потрапило з нього п’ять речей.

Лінці

В околицях Лінців в 1903 році знайдено великий бронзовий скарб на 28 предметів, датується епохою пізньої бронзи.

Мала Добронь

В околицях Малої Доброні, в різних місцях і в різний час виявлено три бронзові скарби. Перший – в 1865 році, до складу якого входило 18 предметів, датується епохою пізньої бронзи. Другий скарб знайдено в 1908 році в урочищі Стартера. Збереглося 13 бронзових предметів. Датується епохою пізньої бронзи – раннього заліза. Третій скарб виявлено в 1900 році – чотири бронзові браслети.

Малі Геївці

В околицях села знайдено бронзовий скарб, у складі якого первісно знаходилися десятки бронзовий виробів. Збереглися чотири чекано-молоти, меч із смугою і черенкоподібною рукояткою.

Невицьке

На місці середньовічного Невицького замку – городище раннього залізного віку. В околицях Невицького знайдено бронзовий меч і кілька браслетів.

Оноківці

В 1937 році в околицях села знайдено три бронзових меча.

Соломоново

В околицях Соломонового в 1883 році розкопано курган з рештками воїна і коня. Поховання супроводжувалося мечем каролінгського типу, кількома стрілами, ножем, збруєю коня, датується IX – XI століть.

Чертеж

В 1937 році в околицях Чертіжа, в каменоломні виявлено бронзовий скарб епохи пізньої бронзи, що знаходився в товстостінній посудині.

 

Ярок

В околицях села в 1963 році виявлено бронзовий скарб з семи предметів. Біля телевізійної станції – бронзовий скарб прикрас епохи раннього заліза у вигляді підвісок.

Тячівський район

Буштино

В 1911 році в околицях Буштино знайдено скарб золотих прикрас, до складу якого входило 11 підвісок і 2 браслети. Скарб датується часом раннього залізного віку.

Діброва

В 1926 році на західному схилі гори Бачихура, в урочищі Дюлохаза знайдено бронзовий скарб з 35 речей епохи пізньої бронзи.

Дубове

В околицях Дубового знайдено римські монети.

Калини

В околицях села Калини в 1863 році знайдено бронзовий скарб, у складі якого знаходилися мечі, браслети, бронзові пояси, датується епохою пізньої бронзи. Другий бронзовий скарб з трьох бойових сокир того часу знайдено в 1932 році.

Руське Поле

В підніжжі гори Капуна – поселення римсько-провінційної культури. Тут же знайдено скарб срібних римських монет імператора Коммода.

Солотвино (румунська назва Слатіна)

З території Солотвино походять бронзовий меч і уламок меча. В південно-західній частині села знайдено дві римські монети імператора Константина і Валента.

Тячів

З території міста походять римські монети.

Мукачівський район

Барбово (колишня назва Бородівка)

В околицях села в 1950 році знайдено бронзовий скарб раннього залізного віку, що складався з 21 предмета.

Брестів

В 1832 році на горі Деренова виявлено бронзовий скарб з шести мечів. В урочищі Баламбушки в 1891 році відкрито великий скарб – 25 золотих монет імператорів Сабіни, Марка Аврелія, Діоклетіана та інших, а також золоті збитки і ланцюжки.

Великі Лучки

В 1871 році в урочищі Поле знайдено великий бронзовий скарб пізньої бронзи з 41 предмета.

Верхня Визниця

В підніжжі гори Бордо в 1932 році виявлено скарб залізних речей, до складу якого входили меч і дві коси-горбуші ІХ – ХІ століть.

Вільховиця

В південно-західній частині села, біля дороги Вільховиця – Ряпідь, в 1832 році знайдено скарб з п’яти бронзових мечів.

Залужжя

В околицях села в 1972 році знайдено бронзовий скарб. В 1885 році під час ремонту дороги знайдено золотий скарб.

Клячаново

В околицях Клячанового в різні часи виявлено шість бронзових скарбів і поодиноких предметів загальною кількістю 243 екземплярів. Бронзові речі датуються добою пізньої бронзи і раннього заліза.

Ключарки

В 1881 році у дворі лісника знайдено срібну монету імператора Траяна.

Кольчино

На схилі гори Тупча– городище ранньозалізного віку культури Голігради. Досліджувалося експедицією УжДУ в 1971 – 1972 роках. На території городища в різні часи знайдено два бронзових скарби та поодинокі знахідки загальною кількістю дев’ять екземплярів. Скарби датуються добою пізньої бронзи і раннього заліза. В 1874 році біля залізоливарного заводу знайдено римську монету імператора Траяна.

Лохово

В 1937 році на південь від села, ближче до села Череївці, знайдено бронзовий скарб з 20 предметів.

Макарьово (колишня назва Макарове)

В урочищі Бреус в 1948 році знайдено бронзовий скарб з 18 предметів.

Медведівці

В урочищі Бабинка – поселення пізньобронзового і ранньозалізного часів. На поселенні в 1964 році виявлено бронзовий скарб, до складу якого входило 27 предметів. В урочищі Могилки – група курганів. в 1967 році в одному порушеному кургані знайдено бронзовий скарб з 33 предметів. Датується добою пізньої бронзи і раннього заліза.

Мукачево

В околицях міста в різні роки відкрито п’ять бронзових скарбів. Перший, в 1882 році в урочищі Велике Поле – два бронзових браслети, другий – в 1929 році в кар’єрі цегельно- черепичного заводу, що в південній частині міста – 50 предметів, третій – в 1937 році три предмети, четвертий – у 1938 році – два браслети, п’ятий бронзовий скарб виявлено на Чернечій горі, біля монастиря – 51 предмет. Скарби датуються епохою пізньої бронзи – раннього заліза. З території Мукачева, урочище Галиш і Ловачка походять срібні тетрадрахми Філіпа Македонського, варварські монети IV – III століть до нашої ери, римські срібні і мідні монети імператорів Антоніна Пія, Марка Аврелія, Максиміна, Константина, Гонорія. В міському районі Підгорини знайдено два бронзових скарби і окремі бронзові предмети. В 1880 році в південно-західній частині Підгорян було виявлено скарб з 14 бронзових мечів епохи пізньої бронзи – раннього заліза. В міському районі Підмонастир, біля підніжжя Чернечої гори і гори Шайби – два бронзових скарби.

Обава

На околиці Обави знайдено чотири бронзових скарби епохи пізньої бронзи. Два скарби в 1892 і 1928 роках знайдено на горі Мочовиця, до складу увійшов 61 предмет. Третій скарб з двох бронзових предметів знайдено в 1937 році на городі, в центрі села. Четвертий скарб з 23 предметів виявлено в 1965 році.

Станово

В околицях Станово знайдено два бронзових скарби і окремі розрізнені знахідки епохи бронзи, заліза, перших століть нашої ери. Заслуговує увагу знахідки чотирьох бронзових мечів у 1881 році в урочищі Каменистий Горб. Бронзові скарби датуються епохою пізньої бронзи – раннього заліза.

Чинадієво

В околицях селища в 1911 році знайдено бронзовий скарб з двох кельтів. В 1925 році знайдено бронзовий наконечник списа. В районі сільського кладовища в 1849 році знайдено золоті монети Септімія Севера і Антоніна Пія. На монетах вушка для підвішування.

Чомонин

В околицях села знайдено два бронзових скарби пізньої бронзи. Один – 1941 рік з 16 предметів, другий – в 1972 році з 8 предметів.

Лариса РОМАНЮК, Про Захід

Фото з офіційної сторінки Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара

Легоцького

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини