954
19:31 8.122016

У Мукачівському замку «Паланок» з’явилася кімната князя Коріятовича

Історія 6469

Сьогодні, об 13.00 відбулася урочиста частина відкриття історичної кімнати, а саме було розпочато новий проект – створення «Кімнати історичної пам’яті княза Федіра Коріятовича».

img_9883

На відкриття завітали Почесний консул Литовської Республіки в Ужгороді та Закарпатській області Віктор Гарапко, Юргіс Гєдріс – аташе з питань культури Посольства Литовської Республіки в Україні, Михайло Белеканич – директор Мукачівського історичного музею «Замок Паланок», Ромас Яроцкіс – віце-міністр культури Литовської Республіки, представники Мукачівської міської ради, Литовської Республіки з питань культури, а також небайдужа громадськість.

Організатори зазначили, що головною метою проекту є актуалізація спільної історично-культурної пам’яті Литви й України шляхом візуалізації «литовської складової в архітектурних об’єктах – у замках та палацах України.

Віце-міністр культури Ромас Яроцкіса зауважив, що поки це перший проект в Україні, надалі у Мукачівському замку планується створення цілого виставкового залу, а це у свою чергу може передувати збільшенню кількості туристів з Литви.

Під час відкриття нової кімнати в замку «Паланок» відбулася передача копії портрету князя Коріятовича, який зберігається в Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі. Автор портрету невідомий.

Нагадаємо, що Федір Коріятович був литовським князем, а також засновником Св.Миколаївського монастиря у місті над Латорицею, у 1396-1414 володар замку «Паланок», який він розбудував і укріпив, після чого перетворив його на резиденцію.

Охочих завітати на відкриття кімнати було дуже багато, попри мукачівців, які були попередньо проінформовані, на відкритті були присутні туристи, які з радістю слухали про цей проект.

Іванна Бондарук

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
У Центрі медико-соціальної реабілітації дітей ім. Святого Михаїла в селі Ратівці відкрили кабінет галотерапії
08:32
У Мукачеві влаштували змагання юних рятувальників-пожежників
17:20
На Закарпатті почала квітнути Долина нарцисів
17:02
Прикордонники затримали на під’їзді до кордону з Румунією переправників з клієнтами
16:22
На Хустщині піротехніки ДСНС знищили давній боєприпас
16:03
Всі новини