2999
13:35 1.092020

Що відомо науковцям про археологічні знахідки Перечинщини?

Історія 60650

У 1902 році були зафіксовані перші археологічні знахідки в Перечині. Тоді в урочищі «Гори» знайшли вісім горщиків та кремнієвий відщеп на місці тілопального поховання. Знахідку виявив житель Перечина Л. Ебер. Їх передали в Угорський національний музей, пише на своїй сторінці у Фейсбук Краєзнавчий музей міста Перечин.

Згодом в Перечині та околицях були проведені Павлом Яцком більш грунтовні археологічні дослідження. Павло Яцко був директором школи та місцевим краєзнавцем. Він звернувся до Празького інституту археології, який невдовзі прислав свого ассистента Ярослава Пастернака, який в майбутньому став відомим українським археологом.

Захоронення часів неоліту

В околицях Перечина молодий учений виявив могильник енеолітичної доби. Це були грунтові тілопальні поховання, на яких не було могильних насипів. Вчені провели розкопки і їм вдалося встановити, що в урнах знаходилися перепалені кістки, а самі урни були розміщені правильними рядами на відстані 0,5-1 м одна від одної. На основі своїх досліджень у 1925 році Ярослав Пастернак підготував змістовну працю, присвячену добі кам’яного віку Підкарпатської Русі – «Podkarpatská Rus v mladši době kamenné».

Загалом, під час розкопок знайшли 25 горщиків-урн, які були наповнені рештками тілоспалень. Пошукові роботи проводили біля села Сімер (урочище Сімерські Березини, урочище Каменисте), в Перечині (Під Вапелним Груном, урочище Гори). У вересні 1925 року Павло Яцко при розкопці кургану в урочищі Каменисте знайшов ще три горщики, які були розташовані так само в навмисному порядку, як і попередня знахідка. Горщики мали ритуальне призначення, оскільки були наповнені людськими кістками.

В подібних курганах в урочищі Березини було знайдено 6 малих горщиків-урн, заповнених спаленими кістками. На одному з курганів лежав камінь, що нагадував постать людини з нагрубо обтесаним тулубом. Окрім того в могилах було знайдено знаряддя праці тодішніх людей – три кам’яні сокири та зернотерку доби неоліту.

На західних пагорбах Перечина в урочищі Гори у 1922-25 рр. були розорані курганні насипи. Тут віднайшли залишки тіло спалення в горщиках-урнах ліпного виробництва, біля них були малі посудини-приставки. Також тут було знайдено відщеп з обсидіану.

Ці знахідки є свідками життя і культури людей, що жили тут ще в епоху кам’яного віку (неоліту), 4000-5000 тисяч років тому. Тобто долина річок Уж та Тур’я була заселена вже у ті далекі часи.

Оксана ЧОПАК, karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Двох мешканців Тячівщини засудили до 3 років за ґратами за ухилення від мобілізації
10:40
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Всі новини