3397
11:49 16.032023

15 березня угорці Закарпаття відзначають 175-ту річницю Угорської революції

Історія 49249

15 березня відзначається день початку визвольної боротьби Угорщини проти Австрійської Імперії, відомий також як «День революції» – один з ключових моментів в історії Угорщини.

Угорська демократична революція є однією із серії європейських революцій 1848 – 1849 років. Територія країни тоді входила до складу Австрійської імперії.

15 березня 1848 року делегація угорського парламенту відправилась до Відня для передачі петиції, ухваленої на основі програми Лайоша Кошута. Того ж дня почалось повстання в Пешті. Студенти та міська інтелігенція оточили адміністративні заклади міста та скинули муніципальну владу. Вимогами повстанців у Пешті стали введення свободи друку, проголошення рівності громадянських прав, створення відповідального уряду, щорічне скликання парламенту, введення загального оподаткування й суду присяжних, звільнення селян тощо. Повстання швидко розповсюдилось всією країною.

18 березня король Фердинанд V пішов на поступки і призначив Лайоша Баттяні прем’єр-міністром Угорського королівства. В ході революції було проведено докорінні перетворення соціально-політичного устрою Угорському королівстві, проголошено незалежність від Габсбургів і створено демократичну державу.

Однак, у 1849 році здобутки революції було ліквідовано. На прохання австрійського двору на допомогу імперії прийшла російська армія. Вступ ще однієї імперії до війни проти угорців означав неминучу поразку революції.

Попри жорстокі репресії та згортання реформ Угорської революції, вона відіграла колосальну роль в історії країни. Звільнення селян та ліквідація феодалізму були підтверджені 1853 року аграрною реформою в Австрійській імперії. Демократичні завоювання та національний підйом угорської революції також не пройшли даремно, а стали основою нових ліберальних рухів, що виникли у 1850-ті роки та привели країну до здобуття суверенітету і трансформації імперії 1867 року на двоєдину Австро-Угорську монархію з незалежним угорським парламентом.

«Карпатський об’єктив»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини