2937
18:21 14.062020

На Закарпатті створили унікальний приватний музей. Відео

Історія 17956

Пан Юрій уже понад 25 років займається пошуком і впорядкуванням старовинних експонатів, що репрезентують культуру Гуцульського краю.

Тут можна побачити і плуг, і автентичне кухонне приладдя, одяг, водяне колесо, гуцульську хату та навіть стілець першого президента Карпатської України – Августина Волошина ну і ще незліченну кількість різних побутових елементів.

Юрій Куцин директор етнографічного музею «Калина» Дружина Юрія Івановича – пані Марія теж творча особистість – всі килими, ковдри, серветки й рушники вдома зшила власноруч. Розповідає, чоловіка підтримує у всьому.

Назва музею практично співзвучна із назвою населеного пункту, в якому він знаходиться – село Калини.

За легендою, колись на гору Плешу, що височіє у селі, оселились розбійники, які взяли собі за домашню робітницю дівчину неповторної вроди на ім’я Калина. В неїж закохався ватажок загону – Джугар. Молодиця готувала їсти чоловікам, прала, прибирала. Коли ж опришкивирішили покинути село, тонадумали стратити Калину, аби та нікому не доповіла про ворожі дії розбійників. Так і закопали молодицю на вершині Плеші.

Саме в честь їїсело прозвали Калини.

Тепер ця плита знаходиться у музеї пана Юрія. А загиблій дівчині натомість кілька років тому встановили на могилі хрест і відспівали панахиду.

Не можна не виділити абзацу й для ще одного цінного експонату музею – гуцульської дерев’яної хати, найстарішої на Тячівщині. В ній прожили цілих 3 покоління. Як ви вже зрозуміли,у нашому сюжеті вмістилася лише невеличка частинка захоплюючої екскурсії.

Наяву колекція експонатів надзвичайно широка і різноманітна. Тому це неодмінно треба побачити. Охочих це зробити, за словами подружжя, чимало.

Екскурсія у музеї «Калина» – це й справді цікаво і захоплююче. Повірте на слово, це того вартує!

А окрім культурних вражень приємним бонусом будуть і гастрономічні! Адже опісля розмов гостинне подружжя Куцин почастує вас медоміз власної пасіки, запашним ягідним чаєм, і, може, домашнім вином!

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах