2629
14:30 5.092019

Вийшло унікальне документальне видання з історії Закарпаття

Історія 4298

Завдячуючи редакційній колегії обласної Книги «Реабілітовані історією. Закарпатська область» (керівник редакційно-видавничої групи О.М. Корсун), майже щороку громадськість краю та всієї України, має можливість ознайомлюватись з архівними документами про історію Закарпаття.

Історію надзвичайно цікаву і, водночас, насичену драматичними й трагічними подіями. Не виняток є і 2019 рік, нещодавно відбулась презентація чергового документального видання «Взаємодія обласного партійно-радянського керівництва з репресивними органами в період соціалістичної розбудови Закарпаття та його комунізація. 1946-1955 рр.».

Пропонований читачам збірник архівних документів значною мірою побудований з урахуванням рекомендацій наукових і архівних працівників області, рецензійних публікацій по матеріалам попередніх збірників обласної редколегії, а також побажань колишніх в`язнів радянського ГУЛАГу та їхніх рідних під час співбесіди з ними.

Саме нашим землякам, що своєю трагічною долею, перенесеними стражданнями, а нерідко, і своїм життям, яке вони принесли в жертву заради захисту своїх краян, редколегія обласної Книги „Реабілітовані історією” присвячується збірник архівних документів – „Взаємодія обласного партійно-радянського керівництва з репресивними органами в період соціалістичної розбудови Закарпаття та його комунізація. 1946-1955 рр.” – це видання розкриває конкретні факти спільних насильницьких дій комуно-партійних і репресивних структур проти місцевих мешканців – обласного і окружних міських та окружних судів і прокуратури, управління юстиції міжвідомчих позасудових установ та військових трибуналів, а також міських і сільських збільшовичених активів, котрі масово задіювались як свідки в судових процесах, пропагандистських та в „правоохоронних” заходах. Збірник містить більше чотирьохсот оригінальних документів з архівосховищ Державного архіву Закарпатської області та архіву Управління Служби Безпеки України в Закарпатській області, і за своїм змістом пов`язаний з раніше опублікованими редколегією виданнями: „Колективізація в Закарпатті: політичні та адміністративні заходи примусового впливу на селян. 1944-1955 рр.”, в цьому збірнику архівних документів відкривається невідомі широкому загалу сторінки періоду проведення „суцільної” колективізації в Закарпатті, який залишився у пам`яті мешканців краю як час надзвичайно болісних змін – переходу від одноосібної до колгоспної системи господарювання на землі, колективних виступів проти організації колгоспів та масових арештів селян і їхньої ізоляції в табори ГУЛАГу. Комуно-радянська система, маніпулюючи гаслами „переможних ідей комунізму” і „проявами ініціативи трудового селянства”, від початку намагалися міфологізувати перебіг тодішніх подій, а під кінець свого існування – шляхом знищення окремих документальних масивів у своїх партійних сховищах – спробувала взагалі приховати вчинені нею злочини та знущання на селянами й посилення репресій. А збірник архівних документів і матеріалів „Політичні репресій проти мешканців Закарпаття на завершальному етапі його радянізації. 1947-1952 рр” висвітлює період посилення комуно-партійного і адміністративного тиску на мешканців краю в перші роки його перебування у складі радянської держави. На конкретних фактах розкривається підступна роль Указу Президії Верховної Ради СРСР від 26 травня 1947 року „Про відміну смертельної кари”, зазначений Указ дав можливість органам МДБ під виглядом виконання його вимог застосовувати до різних категорій місцевого населення широкі заходи політичного переслідування та засудження на 25 років позбавлення волі в „особливих таборах”.

Перед редколегією обласної Книги „Реабілітовані історією” стояло непросте завдання – вибрати з величезних архівних масивів ті документи, які б відповідали визначеній темі досліджень, подати у збірник певний соціально-політичний зріз становища різних верств населення краю у перші повоєнні роки, обтяжені великими людськими втратами у щойно минулій війні, наслідками перебудови життя краян на радянський лад та безпідставними арештами і загальною політичною підозрою, як недавніх мешканців буржуазних країн, незалежно від того, була це Чехословаччина чи Угорщина.

У збірнику вперше публікуються архівні документи, що зберігаються в Державному архіві Закарпатської області та архіві Управління Служби безпеки України в Закарпатській області більшість цих матеріалів стосується періоду колективізації в селах нашого краю, який охопив майже шість повоєнних років, і тих негараздів у житі селян, що були обумовлені усуспільненням родинного майна тими селянами, які погодилися на колективну працю в колгоспах, та розкуркулення більш заможних з них – куркулів, конфіскацією їхнього майна й засуджених як „класових ворогів”, попутно обвинувачених у несплаті визначених їм податків, і чи не кожного з них – в антирадянській та антиколгоспній агітації. І перше, і друге ставало для селян реальним пугалом – злединне існування в колгоспах або ж табірна баланда в неволі.

Особливо жорстко переслідувались громадяни нашого краю, запідозрені в націоналістичній, антирадянській та релігійній діяльності, кілька сотень яких були засуджені до максимальних строків ув`язнення. Серед них – Борецький Степан Войтехович з м. Ужгород, Мадам Михайло Андрійович уродженець села Буштино Тячівського району, Северняк Василь Васильович з м. Виноградів і його донька – Северняк Любов Василівна студентка Ужгородського університету, Білунка Василь Васильович мешканець села Чорний Потік Іршавського району та інші, про яких читачі, можливо, довідаються вперше. Поряд з цим, у збірнику публікується значна частина інших архівних документів, які розкривають немало фактів, що характеризують повоєнне життя закарпатців.

Поява збірника архівних документів, підготовлених обласною редколегією Книги „реабілітовані історією” у міських та сільських бібліотеках області завжди викликає зацікавленість колишніх закарпатських в`язнів радянського ГУЛАГу та їхніх родин, і вони ж є їхніми найпершими читачами. Звісно, помістити на сторінках цього науково-документального видання інформацію про табірні поневіряння кожного з них практично неможливо. Хоча, з урахуванням попередніх збірників, на їхніх сторінках вже увіковічено імена кількох тисяч мешканців краю, котрі в роки тоталітарного комуністичного режиму були безпідставно репресовані з політичних мотивів, а значна частина загинула в неволі.

Дуже хочеться висловити слова неймовірною подяки Корсуну Олексію Михайловичу – історику-досліднику повоєнної історичної соціалістичної перебудови Закарпаття у складі радянської держави. Який з 1984 року системно займається виявленням архівних документів, що висвітлюють переслідування органами НКВС-МДБ місцевих мешканців – їх арештів, інтернування та депортацій з політичних та національних мотивів. Тисячі таких документів, унікальних за своїм змістом, виявлених ним в архівах Росії, України і безпосередньо в архівах Закарпаття увійшли до документальних збірників, яких він і є автором-упорядником. Зокрема: „Закарпатські втікачі в СРСР: через табори ГУЛАГу і БУЗУЛУК до рідних Карпат. 1939-1949 рр.”, „Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1944-1945 рр.”, „Колективізація в Закарпатті: політичні та адміністративні заходи примусового впливу на селян. 1944-1955 рр.”, „Політичні репресій проти мешканців Закарпаття на завершальному етапі його радянізації. 1947-1952 рр” „Взаємодія обласного партійно-радянського керівництва з репресивними органами в період соціалістичної розбудови Закарпаття та його комунізація. 1946-1955 рр.” – ці підготовлені ним видання висвітлюють історію дослідження повоєнних років нашого краю, розкривають конкретні факти спільних насильницьких дій обласних комуно-партійних і репресивних структур проти місцевих мешканців.

З нагоди видання чергового збірника архівних документів і матеріалів „Взаємодія обласного партійно-радянського керівництва з репресивними органами в період соціалістичної розбудови Закарпаття та його комунізація. 1946-1955 рр.” обласна редколегія щиро дякує мешканцям Закарпаття та міст України, які надали безкорисну допомогу, дружню підтримку та особисто долучились до пошуку окремих історично важливих документів і матеріалів, включених у цей збірник та інші чотири видання, що висвітлюють радянський період історії Закарпаття.

Особлива подяка керівникам і колективам Державного архіву Закарпатської області, архіву Управління Служби безпеки України в Закарпатській області, які всіляко сприяли своєчасному упорядкуванню та виданню цього збірника.

Редколегія обласної Книги „Реабілітовані історією” дякує працівникам Всеукраїнського державного видавництва „Карпати” м. Ужгород за багатолітню плідну співпрацю і участь у виданні Книг по увіковіченню пам`яті громадян Закарпаття – жертв комуністичного тоталітарного режиму.

Михайло Марканич, заступник директора держархів,

член редакційно-видавничої групи Закарпатської обласної

Книги „Реабілітовані історією”

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах