2077
17:16 20.072018

Водоспад Скакало – кришталева намистинка Закарпаття

Історія 3206

Мальовнича природа Закарпаття не перестає дивувати. Вона манить туристів з різних куточків країни та з-за кордону. А літо – чудова пора, аби помилуватися вражаючими місцинами краю й відпочити.

vodospad-skakalo-6 — копия

На особливу увагу заслуговують водоспади. Кожен з них – унікальний.

Сьогодні мова піде про Скакало. Він має статус пам’ятки природи місцевого значення та є одним із найпрекрасніших водоспадів Українських Карпат.

Розташувався в урочищі Нижнє Грабовище на відстані 3,5 км від смт Чинадієво. Перепад висот падіння води становить тут близько 4 м. Скакало утворився на місці виходу на поверхню вулканічних порід. Про це свідчать гірські стрімчаки в глибині лісу з боків водоспаду. Кам’яна гряда, що перетинає лісистий схил гори, стоїть на шляху потічка, який впадає в річку Матекова, праву притоку Латориці (Вікіпедія). Вода трьома ступенями зривається з уступів, утворюючи каскад струмків, що немов скачуть з каменя на камінь. Від цього водоспад і отримав таку чудернацьку назву – Скакало.

Цей туристичний об’єкт користується неабиякою популярністю. Підйом сюди бере свій початок у межах території санаторію «Водограй». А вже від нього до водоспаду вас приведе маркована стежина.

«Добратися до Скакало зовсім не складно. Іти від санаторію потрібно хвилин 15–20. Перед самим водоспадом побачите кілька менших, але не звертайте на них уваги й прямуйте далі. Незабаром перед вами відкриється чудовий краєвид, – ділиться враженнями туристка з Києва Олена Петриненко. – Спека тут узагалі не відчувається. Повітря легке і свіже. Усе через те, що вода сильно розпилюється. А сама вона кришталево чиста на фоні зеленого лісу».

Туристи розповідають, що особливий вигляд на водоспад відкривається із узвишшя. А спуск до води придумала сама природа. Східцями слугує коріння дерев.

«На відміну від усіх ми дуже довго шукали водоспад. Блудили по лісу, мабуть, з годину. Зате потім радості не було меж! Ми навіть трохи освіжилися у водичці. Вона неймовірно холодна й чиста. Влаштували також маленьку фотосесію», – розповідає сім’я Колесників з Ужгорода.

Тож не пропустіть нагоди побачити таке диво природи. Водоспад не тільки подарує вам у спеку справжню прохолоду, але й надовго підзарядить хорошим настроєм і силою.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах