3238
14:47 18.082021

В Ужгороді круглий стіл провели керівники міста та депутати часів проголошення Незалежності України

Історія 89579

У вівторок, 17 серпня, напередодні 30-річчя Незалежності України зібралися поділилися спогадами представники міської влади Ужгорода часів становлення нашої держави на початку 90-х років. На круглий стіл в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці прийшли депутати Ужгородської міської ради І скликання та колишні мери міста над Ужем.

Розпочав та модерував захід перший за часів Незалежності голова Ужгородської міської ради та управи в 1990-1994 роках, нині – голова Ради старійшин і Почесний громадянин Ужгорода Еміл Ландовський. Він, зокрема розповів, що детально описав той період в історії міста у своїй книзі «Ужгород на зламі епох». Разом зі Степаном Сембером, заступником голови міської ради та управи у 1990-1994 роках, міським головою у 1998-2002 роках, Почесним громадянином Ужгорода, вони розповіли про виклики, з якими довелося зіштовхнутися під час керівництва містом.

Зокрема, колишній мер міста Степан Сембер згадував, як у ті часи Ужгород та Мукачево пишалися тим, що могли виплачувати працівникам зарплати. Тоді як у деяких інших містах та населених пунктах влада і такої «розкоші» не могла собі дозволити. Водночас спільними зусиллями керівництва міської ради та депутатів тоді вдавалося якось роздобути кошти і на освіту, і на дозвілля дітей та інші потрібні речі, виділялися квартири ветеранам Афганістану і т.д. Водночас сьогодні, коли у бюджеті міста є профіцит у 100 мільйонів гривень на такі потреби чомусь особливої уваги не звертають.

Серед депутатів Ужгородської міської ради першого скликання, котрі взяли участь круглому столі, були Володимир Фленько, Зірка Митровка, Осип Лобода, Олена Яцина, Юрій Шпіньов, Петро Трачук, Михайло Олексович, Василь Вельган, Маріанна Кляп, Маріан Комарницький, Людмила Григаш, Олена Гулей, Олексій Корсун, Ананій Риковський.

Учасники круглого столу щедро та емоційно ділилися спогадами, згадували як Ужгородська міська рада зіткнулася із загрозою військового перевороту ДКНС (ГКЧП) і як депутати, ризикуючи, першими в Україні не визнали цю структуру. Чим показали важливий приклад іншим. У перший день путчу тільки дві ради – Ужгородська міська і Львівська обласна – виступили проти військової верхівки СРСР. До слова, Закарпатська обласна влада тоді визнала владу ДКНС. А Ужгородська міська рада єдиною в області й одною з перших в СРСР – засудила діяльність путчистів.

Згадували учасники заходу про створення міської управи, прийняття символіки міста Ужгорода, роботу над покращенням тяжкої економічної ситуації та розбудови міста. Розповідали про те, що депутатів Ужгородської міської ради тоді було 125, але майже всі були «романтиками» і дійсно переймалися долею міста, намагалися зробити хто що міг.

У ході обговорення торкнулися багатьох цікавих і актуальних тем, зокрема запровадження демократичних процесів на початку 90-их років, вирішення серйозних міжконфесійних проблем, перші кроки декомунізації, започаткування побратимських стосунків із Угорщиною, Словаччиною, США іншими країнами Європи і Америки, тощо. Під час круглого столу демонстрували й архівні відеокадри, про те що відбувалося в Ужгороді у перші дні Незалежності України.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
Всі новини