2315
13:18 24.102018

В Ужгороді вшанували пам’ять жертв угорської революції 1956 року

Історія 17941

Традиційно 23 жовтня угорці вшановують пам’ять жертв антикомуністичного повстання 1956 року.

Sequence 05.00_06_34_44

Близько 16.00 представники угорської громади Закарпаття, очільники області, міські чиновники та дипломати Генерального консульства Угорщини в Ужгороді покладали квіти біля пам’ятника у сквері навпроти обласного управління СБУ, а також до пам’ятного знаку на вході в ужгородське СІЗО. Саме до цієї в’язниці після кривавого придушення повстання 1956 року спочатку етапували заарештованих революціонерів, а вже потім їх розвозили по тюрмах і таборах Радянського союзу.

Цього року вшанувати пам’ять жертв угорського повстання 1956 року, у якому загинули тисячі угорців, а понад 200 тис. громадян покинули країну, прийшли народний депутат, голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василь Брензович, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, мер міста Ужгород Богдан Андріїв і його заступники та багато інших.

Sequence 05.00_06_16_14

Продовжилися урочистості з відзначення 62-річниці річниці Угорської революції у залі Закарпатського облмуздрамтеатру, куди запросили усіх високоповажних гостей. Відкривав захід Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, який нагадав присутнім про те, що трагічні події осені 1956 року в Угорщині залишили незабутній слід не тільки в угорській, а й європейській історії ХХ століття і пам’ять про них завжди зберігатимуть мільйони угорців. Тож хвилиною мовчання усі присутні вшанували загиблих героїв.

Відтак виступив Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень. У своїй промові пан Посол згадав головні віхи революції та наголосив на тому, що саме вона породила єдність угорського народу.

Sequence 05.00_00_13_13

Не оминув увагою і теперішній нелегкий час для представників угорської нацменшини на Закарпатті. У цьому контексті Ерно Кешкень згадав новий Закон «Про освіту», скандал навколо подвійного громадянства, петицію, щодо депортації угорців Закарпаття та діяльність сайту «Миротворець», а тепер ще й провокаційні білборди.

– Усе це неабияк занепокоює Уряд Угорщини, – зазначив пан Посол. – Утім, нікому не вдасться залякати представників угорської нацменшини.

Sequence 05.00_24_48_31

Про те, що угорці Закарпаття, не просять більше, ніж забезпечення їхніх наявних прав, наголосив у своїй промові й народний депутат, голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василь Брензович:

– Людина має мати вибір, якою мовою говорити, навчати своїх дітей, молитися. Тому за свою свободу потрібно боротися. Дякуємо всім, хто є солідарний з нами. Національну ворожнечу на Закарпатті не вдасться розпалити, адже це – споконвіку толерантний край, де мирно живуть представники різних національностей.

Під час урочистостей слово мали й представники обласної влади – Геннадій Москаль та Михайло Рівіс. У своїх промова посадовці наголосили, що дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію на Закарпатті не вдасться, адже для цього немає жодного підґрунтя.

На завершення урочистостей на присутніх чекав святковий концерт.

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах