2332
17:56 2.112018

Що означає древній угорський міфічний птах турул

Історія 8615

Днями на Закарпатті розгорілася дискусія навколо монумента «Птах Турул», розміщеного в мукачівському замку «Паланок». Річ у тім, що ряд ЗМІ повідомили про намір влади Мукачева замінити державним символом України пам’ятник, який височіє над містом з 12 березня 2008 року.

Мукачівський історичний музей, що знаходиться в замку «Паланок», 12 жовтня на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» розмістив оголошення про конкурс на розробку та виготовлення державного символу нашої країни – Герба України. У повідомленні йдеться, що герб планується розмістити на території замку «Паланок». З пропозиціями автори оголошення пропонують звертатися на електронну адресу музею. Однак, як пише «Закарпаття онлайн» з посиланням на співрозмовника в Мукачівській міській раді, йдеться про заміну Гербом України орла-турула. Опосередковано, на думку видання, про це свідчить і той факт, що інформацію про конкурс доповнено світлиною постаменту, на якому наразі стоїть «Турул».

Монумент «Птах Турул» був установлений у замку «Паланок» 12 березня 2008 року. Вага пам’ятника – 850 кг, висота – 2 м, розмах крил – 4 м. Автор проекту – заслужений архітектор України Олександр Андялоші. Ініціатором установлення монументу на одному з бастіонів замку «Паланок» став американський бізнесмен – виходець із Мукачева Імре Пак, котрий зробив це на честь свого батька Шандора Пака.

Яке ж значення має цей символ і чому на цьому тлі розгорілися такі гострі дискусії у ЗМІ та соціальних мережах?

Міфічний птах турул, який тримає у дзьобі меч, – важливий національний символ для угорців. Хоча він і не є офіційним гербом угорської держави.

За древніми угорськими легендами, саме турул показав дорогу через «Руські ворота» (Верецький перевал) давнім уграм до місця сучасної Угорщини. Як відомо, раніше вони мешкали за Уралом, потім у районі Дону та степах Причорномор’я. Отож ще в ті прадавні часи «спустився з неба турул і вигукнув, щоб усі йшли за ним, а він відведе їх у країну Атілли. Спочатку угри не послухалися турула, тому розпочався страшний падіж їхніх табунів, а турул знову спустився з неба й покликав їх за собою. Ось тоді вони вже його послухалися і пішли за ним. І полетів він спочатку до Карпатських високих гір, а мадяри за ним. А потім перелетів гори, і мадяри їх перейшли. І поселився турул у Паннонії, а мадяри слідом ішли й поселилися там також. І побачили там милі їх оку рівнини з поживною травою і ріки з чистою як сльоза водою. І віднайшли вони тут свою нову батьківщину, як і обіцяв їм турул».

Окрім того, за деякими даними, турул був зображений на гербі та щиті Аттіли – вождя племен гунів, від яких, за різними версіями та легендами, походять давні угорці. Турул є на гербі першої угорської королівської династії Арпадів, що володарювала країною понад 300 років, а також на багатьох угорських геральдичних знаках.

За іншими інтерпретаціями, турул має риси орла та крука або являє собою велику птицю, що нагадує сокола і є вісником богів як пережиток угорського анімізму. Він є міфічним прабатьком угорського народу – святим тотемом Арпадів або постаттю найвищого бога Іштена, містичним батьком Аттіли та Альмоша, котрий перевів угорців через Верецький перевал.

У літописі Аноніма знаходимо таку легенду: «Цар скіфів Юдек женився на дочці вождя Денту-Модерії за йменням Емеше. У них народився син, наречений Альмошем («пов’язаний зі сновидінням»), в якому Емеше бачила свого майбутнього сина у вигляді сокола-турула. Це свідчило про те, що від неї, через сина, виникне династія доблесних королів, але ця династія буде правити в далеких землях».

За більш пізніми легендами, під час національно-визвольного повстання угорців під керівництвом князя Ференца Ракоці ІІ в 1703 році нібито саме турул приніс шаблю лідеру повстанців, який заблукав у битві. У тому першому бою з австрійськими військами поблизу села Вилок на річці Тиса (сучасне Закарпаття) саме турул подарував важливу перемогу повстанцям. А через 200 років після цього (у 1903 році), на місці битви встановили 18-метровий обеліск, увінчаний бронзовим турулом. Обеліск було демонтовано після Другої світової війни (відновлений у 1989 році, але без птаха), а скульптура турула потрапила до Закарпатського краєзнавчого музею в Ужгородському замку, де її можна побачити й сьогодні. Правда, у дзьобі птах тримав шаблю, яка, на жаль, не збереглась і, за деякими даними, потрапила до рук вандалів.

В Угорщині знаходиться велика кількість статуй цього міфічного птаха. Найвідоміша скульптура турула встановлена в Королівському замку в Будапешті. Цікаво, що під час Другої світової війни бомбами було зруйновано саме цю частину палацу, але серед руїн гордо височіла колона з турулом, котра дивом збереглася практично неушкодженою. Статуї турула прикрашають вершини чотирьох щогл моста Свободи в Будапешті та багатьох інших місцях.

На початку XX століття угорці святкували «Міленіум» – тисячоліття «віднайдення батьківщини». Турул зі святою короною на голові та шаблею в кігтях (символ готовності захищати Батьківщину) був установлений у багатьох місцях тодішньої Угорщини. Водночас цей символ використовували представники правоконсервативних націоналістичних сил, частина з яких тоді перебувала при владі та здійснювала політику мадяризації національних меншин. Відтоді для багатьох представників інших народів, які жили в угорській частині Австро-Угорської монархії, турул стає символом угорського панування та націоналізму.

У зв’язку з цим і сьогодні древній символ угорців викликає роздратування в деяких націоналістичних сил уже в нашій державі. Ще у 2008 році кілька організацій протестували проти встановлення турула над Мукачевом і навіть звернулися із відповідною заявою до Верховної Ради України з вимогами «покласти край виявам антиукраїнства й сепаратизму» на Закарпатті. Тоді, аби заспокоїти ситуацію, біля постаменту встановили щоглу з великим прапором України. І всі питання було знято. Сьогодні ж на фоні загострення українсько-угорських відносин та останніх пов’язаних із цим провокацій хтось, схоже, намагається порушити й «питання турула» та зробити з нього чергове яблуко розбрату.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини