1807
20:20 26.012018

У Лумшорах унікальні не тільки чани, а й дерев’яна церква

Історія 6999

Гірське село Лумшори – перлина туризму Перечинського району. Лежить воно за західних схилах полонини Руної на річці Туричка.

церква1 — копия

Проживає тут 80 чоловік, в основному це люди середнього віку та пенсіонери, молоді мало. Село відоме мінеральними джерелами та свердловинами, каскадом мальовничих водоспадів, штучним озером під полониною та купанням у чанах, вода в яких підігрівається дровами. Відпочивають та оздоровлюються тут люди з різних областей України, сусідніх європейських країн.

Та в селі є ще одна родзинка – дерев’яна церква св. Василія Великого і свв. Жінок Мироносиць Мукачівської греко-католицької єпархії. Святиня зведена в дуже короткий термін: 2 серпня 2013 року помічний єпископ Ніл освятив наріжний камінь, а вже 14 січня 2015 року – церкву.

Церква згоріла

У деяких джерелах згадується дерев’яна церква св. Михаїла (1751). Професор УжНУ Сергій Федака у книзі «Населені пункти і райони Закарпаття» пише, що 1906 року в селі сталася велика пожежа, згоріла й церква, а також липи навколо неї. Кілька ікон було врятовано, вони збереглись у церкві в Лікіцарах. Вірники ходили на Службу Божу в сусідні Вільшинки. Дзвіниця, що стояла далеко від церкви, уціліла, але поступово занепала і 1942 року була розібрана. Тоді ж збудували нову кам’яну дзвіницю. Зображення старої дзвіниці збереглося на картині чеського художника Арона Франти й демонструвалося на його персональній виставці у Празі в грудні 1931 року. Нова дзвіниця має кам’яні стіни, які вимурували Янко Гапак, Іван Куцик, Юрко Ганич. Над стінами – дерев’яний чотирисхилий дах, вкритий шинглами. Його ставили Василь, Юрій та Іван Гапаки. Наразі дзвіниця не діє. Споруда приваблює туристів, вони не лінуються піднятися вгору, аби оглянути витвір сакрального мистецтва і зробити фото на згадку.

Роки підпілля та репресій

З 1949 року парафія була в підпіллі. Декілька разів на місяць вдавалося привести греко-католицького священика для служби, яка проводилася таємно по хатах місцевих греко-католиків. Вірниками села Лумшори в роки підпілля опікувалися священики о. Стефан Гафич, о. Юрій Федака. Отця Стефана Гафича 18 квітня 1949 року судова колегія Закарпатського обласного суду засудила на 25 років позбавлення волі з поразкою в правах на п’ять років і конфіскацією належного йому майна. Після повернення з таборів ГУЛАГу активно включається в підпільну душпастирську роботу, хоч проводити священицьку діяльність йому було заборонено, тим більше, що знаходився під пильним наглядом репресивних органів влади.

Каплицю Жінок Мироносиць звели протягом року і трьох місяців

На початку 1990-х років греко-католицька церква була легалізована. Оновленою громадою села Лумшори продовжував опікуватися до 1998 року о. Стефан Гафич. З 1998-го вірниками опікується о. Володимир Ковтик. Богослужіння проводились у будинках греко-католиків села. Завдяки сильному бажанню вірників мати свою церкву 7 червня 2003 року владика Мілан освятив наріжний камінь під спорудження нової греко-католицької церкви Жінок Мироносиць. Цього дня єпископ уперше в історії села відвідав Лумшори. Сільська рада виділила земельну ділянку під будівництво святині. У 2004 році о. Володимир організував зведення дерев’яної каплиці, що формами нагадує малі церкви ХІХ ст., які споруджувалися у невеликих віддалених селах. Туричківська сільська рада (село підпорядковується їй) виділила під будівництво ділянку, де зберігся добротний кам’яний фундамент. Будівельники з Вільшинок зміцнили його, а майстри з Тячівщини за короткий час збудували церкву, що має невелику вежу з шатровим верхом. Дахи церкви вкрили металом. Усередині стіни обшили дошками. Споруда невелика – 6х6 метрів, святилище – 3х3. Василь Куцик виготовив престол та аналой. Активну участь у будівництві брав куратор Василь Гапак, а також інші вірники Лумшор. Вагомий внесок зробила дієцезія Лімбурга з Німеччини. Роботи тривали з жовтня 2004 року по січень 2015-го. У день Святого Василія Великого 2006 року владика Мілан освятив завершену будівлю каплиці Жінок Мироносиць, пише Михайло Сирохман у книзі «Нові церкви Мукачівської греко-католицької єпархії» (2010).

Каплицю розібрали, почали зводити нову церкву

З 2009 року громаду обслуговує о. Юрій Дудинець. З благословення владики Мілана 2013 року каплицю Жінок Мироносиць було розібрано, а 2015-го перевезено до села Чорноголова Великоберезнянського району. Там її зібрали, правда, у трохи зміненому вигляді, освятили в день Іллі пророка. 2 серпня 2013 року помічний владика Ніл освятив наріжний камінь під будівництво нового храму в селі Лумшори. Почалося зведення нової церкви Святого Василія Великого та Жінок Мироносиць.

У 2014 році побудовано нову дзвіницю й перенесено в неї два дзвони зі старої. Стара дзвіниця зберігається людьми на пам’ять про стару церкву. 14 січня 2015 року в празник Обрізання Господа Нашого Ісуса Христа та св. Василія Великого помічний владика Ніл освятив новий храм Св. Василія Великого та Жінок Мироносиць у с. Лумшори Перечинського деканату.

Цього року в церкві владика Мілан відслужив архієрейську службу з нагоди престольного празника. Вірників та прочан з довколишніх сіл прийшло багато, аби розділити цю світлу радість на Старий Новий рік.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах