ko.net.ua

В Мукачеві запалили свічки в пам'ять про героїв Першої світової війни

В п’ятницю, 11 листопада в Мукачеві був проведений захід з вшанування воїнів, загиблих в роки Першої світової війни.

Ці воїни віддали своє життя захищаючи Батьківщину. Організаторами поминального заходу виступили Товариство угорської культури Закарпаття та Закарпатська угорська організація скаутів.

Ця дата є дуже символічною, адже саме 11 листопада 1918 року об 11 годині 11 хвилин було підписано Комп’єнське перемир’я – про припинення воєнних дій між Антантою і Німецькою імперією, що ознаменувало завершення Першої світової війни.

Тому, об 11 год 11 хв на міському цвинтарі у місті Мукачево, біля пам’ятника героям полеглим в роки Першої світової війни були запалені свічки пам’яті. Під час цієї церемонії прозвучала сумна мелодія у виконанні Вероніки Марко.

До поминання такої пам’ятної дати вже долучилося 13 країн, а на Закарпатті церемонія з запалення свічок пам’яті пройде одразу в декількох містах та селах, серед них Берегово, Свалява, Чоп, Велика Паладь та Паладь-Комарівці.

До присутніх також звернувся Гийза Гулачі, заступник голови ТУКЗ-КМКС та депутат обласної ради. Він зазначив, що війна існувала споконвіків, не пройшло жодного дня на планеті Земля, щоб десь не велись військові дії. Частина з них була тому, щоб відібрати від інших їхню владу та багатство, а інша – щоб зберегти цю владу.

«Зараз вже можна історично подивитись на це, побачити хто був правий, а хто ні – але тим не менше війни виникали дуже часто. Людей, що загинули у роки Першої світової війни та віддали своє життя за рідну землю ми маємо завжди пам’ятати, адже вони герої», – підсумував пан Гулачі.

На останок, свою молитву біля пам’ятника героям прочитав пастор Даніель Гулачі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ