ko.net.ua

На Перечинщині росте 250-річна липа у формі тризуба

Закарпатська журналістка, кореспондентка «Карпатського об’єктива» виявила на Перечинщині липу, яка має форму тризуба – українського національного символу, малого Герба України. Дерево розрослось на три стовбури з одного кореня. Росте на території церкви села Дубриничі. Його вік – близько 250 років.

Історію церкви та найстарішої липи села Дубринич розповів місцевий краєзнавець Василь Мацо:

– У 1775 році у селі завершили будівництво кам’яної церкви в романському архітектурному стилі, про що свідчила табличка з датою, яка при подальших оздоблювальних роботах під час останнього ремонту фасаду була безвідповідально заґрунтована. Мурувалась протягом шести років. Будівля споруджувалась як греко-католицький храм, і в такому статусі діяла до 1949 року. Того року віддали православній громаді московського патріархату. На початку 90-х років минулого століття греко-католицька релігійна громада намагалася повернути свою святиню, але це не увінчалося успіхом. Церква досі належить православним.

Липу посадили під час будівництва церкви. Вона росте і досі. У діаметрі має майже три метри, висота – 35-40 метрів. У зв’язку з аварійною ситуацією обрізали два відгалуження, які могли у будь-який момент зламатися і впасти на споруду церкви, огорожу та на проїжджу дорогу. Основа залишилася. Ця липа – пам’ятник природи, охороняється законом.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

Фото зроблено 22 січня та 22 квітня 2022 року.