ko.net.ua

У Руському Полі на обеліску Слави загиблим воїнам села є автомат і хрест. ФОТО

Руське Поле, що на Тячівщині, згідно з офіційними даними, засноване 1303 року. Село має багату історію, його перейменовували щонайменше разів п’ять. 21 жовтня 1944 року село було визволено від фашистських загарбників військами Червоної Армії.

Про це є інформація на таблі, встановленій на фасаді будівлі, в якій тепер знаходиться сільська рада. Після визволення в лави Червоної Армії та І-го Чехословацького армійського корпусу Людовика Свободи вступили добровольцями 107 місцевих жителів. Після тижневої військової підготовки хлопці брали участь у визначних боях на Дуклі, визволяли м.Попрад. На жаль, не всі добровольці повернулися до своїх домівок.

Згодом у селі споруджено обеліск Слави воїнам-добровольцям, учасникам Великої вітчизняної війни 1941-1945рр. На темному тлі обеліска встановлені три символи: білий хрест, автомат і гілка. На трьох гранітних пам’ятних дошках викарбувано 37 прізвищ руськополівців, які загинули у німецько-радянській війні. Наприкінці ХХ століття тут була встановлена ще одна дошка з двома прізвищами воїнів-інтернаціоналістів, які загинули в Афганістані.

Біля обеліска Слави завжди квіти та вінки як данина пам’яті та шани загиблим односельчанам під час жорстокої війни та військових конфліктів.

Тетяна Грицищук, фото автора