816
19:26 5.112016

Які динозаври жили в Карпатах

Історія 6167

Види динозаврів (доісторичні плазуни, що панували га Землі протягом 150 мільйонів років), які за даними палеонтологів жили на території Карпатського басейну у мезозойську еру: в періоди тріас – 250-200 млн., юра – 200-145 млн., крейда – 145-65 млн.

ko-net-ua-2

1. Аллозавр (Allosaurus) — рід двоногих хижих динозаврів, що належав до підряду теропод (звіроногих) ряду ящеротазових. Ці динозаври жили протягом верхньої частини Юрського періоду, від Кимериджського ярусу до раннього Титона. Назва «Аллозавр» означає «інша ящірка». Аллозавр сягав в довжину в середньому 8,5 метрів, 6 метрів заввишки, хоча викопні фрагментарні останки дають можливість припустити, що він міг би досягати і до 12 метрів. Важив алозавр 2,5 тонни.

allosaurus

2. Брахіоза́вр (лат. Brachiosaurus; буквально «плечистий ящур») — вимерлий рід рослиноїдних динозаврів. Брахіозавр разом з іншими предствниками брахіозаврових вирізнявся своєю висотою. Існував протягом пізньої юри і, можливо, ранньої крейди. Важив приблизно 30-50 тон. Досягав 26 м завдовжки й 16 м заввишки.

ko-net-ua-3

3. Евстрептоспондил (Eustreptospondylus oxoniensis – добревигнуті хребці) – вид динозаврів, єдиний описаний вид у складі роду евстрептоспондилів. Довжина дорослого динозавра складала 6 метрів.

ko-net-ua-4

4. Кентрозавр (лат. Kentrosaurus, походить від дав.-гр. κέντρον «стрекало, жало, вістря» і σαῦρος «ящірка») — рід пізньоюрських травоїдних динозаврів, що жили на Землі 155,7-150,8 млн років тому. Включає один вид порівняно невеликих представників родини стегозавридів. Висота — 1,5 м, але окремі знайдені кістки, дозволяють припустити, що кентрозаври могли досягати і 5,5 м завдовжки.

ko-net-ua-5

5. Анкілоза́вр (Ankylosauria – зігнута ящірка) — група динозаврів. Анкілозаври досягали 6 м довжини, мали на спині панцир з кістяних пластинок, хвіст, огорнутий кістяними кільцями або обсаджений шипами. Важив анкілозавр 2 тонни. Анкілозаври виникли, видимо, від двоногих форм, ставши знову чотириногими.

ko-net-ua-6

6. Барионікс (грец. βαρύς — «масивний», «потужний» та ὄνυξ — «кіготь», «пазур») – рід динозаврів з родини спинозаврових. Описаний із нижнього крейдового періоду. Динозавр середніх розмірів, завдовжки близько 6-11 м, вагою 500–2000 кг. Передні були озброєні гострими кігтями. Він мав незвичайно довгий череп, схожий на череп крокодила.

ko-net-ua-7

7. Платеозавр (Plateosaurus – плоска ящірка) — рід прозауроподів, ящеротазових динозаврів. Ці великі тварини (довжиною до 8 м і вагою близько 700 кг) мали масивне тіло й довгу шию з невеликою плоскою головою. Задні ноги були набагато довші за передні. Ходили платеозаври на 4 ногах, але могли вставати на задні ноги. П’ятипалі передні лапи були пристосовані не тільки для пересування, але й для хапання.

Dinosaurs CD Project odinosr057a4 600 by 369 pixels EB Art Graphics Department JA/MRK/Paulina JimŽnez 13th of June, 1997

8. Ігуанодо́н, також ігуанодо́нт (лат. Iguanodon – ігуанозубий) — рід рослиноїдних птахотазових динозаврів, вагою 45 тон і довжиною до 12 метрів, що жили в першій половині крейдового періоду 140–120 млн років тому на території сучасних Європи, Північної Америки, Азії, Африки.

ko-net-ua-9

9. Полакант (Polacanthus – багатошипий) – рослиноїдний динозавр з шипами, вагою 1 тонна та довжиною 5 метрів, інформує Федір Шандор у мережі.

ko-net-ua-10

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини