2676
17:19 10.102019

Історія нашого краю крізь призму бачення закарпатських угорців

Історія 3653

Вступні зауваги до серії публікацій з історії території сучасного Закарпаття

Історія Закарпаття завжди цікавила як місцевих істориків, так і науковців із сусідніх держав. У наш час дослідники часто порушують проблеми достовірності зображуваних подій минулого, видаючи праці узагальнюючого характеру, які б допомогли з’ясувати окремі деталі історичного розвитку цього краю в різні періоди. Однак великі колективні праці часто доступні тільки для фахівців, із результатами таких досліджень пересічні читачі можуть ознайомитися в засобах масової інформації тільки зрідка. Саме тому викладачі Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці II вирішили підготувати серію статей, у яких доступно були б описані найбільш знакові події нашого минулого. Адже важливо популяризувати ті віхи минулого, які можуть бути актуальними з точки зору локального патріотизму чи формування почуття ідентичності.

Хоча газетна стаття має певні обмеження, проте існують і переваги цього жанру, зокрема те, що інформація доходить до масового читача та завдяки доступному стилю має більший вплив на людей. Задумана нами серія публікацій не має на меті описати всю історію нашого регіону. Змальовуючи різні епохи, ми прагнули акцентувати на найважливіших подіях та розкрити їх взаємозв’язок. Не так просто донести здобутки науки в доступному для читачів стилі, проте маємо сміливість стверджувати, що в нас доволі сприйнятливе до публікацій історичного характеру середовище за умови, якщо вони містять правду. Цією серією статей прагнемо узагальнити факти та оцінки, прийняті в сучасній науковій літературі, оскільки значна частина попередніх узагальнюючих праць уже застаріла або ж вони мають низьку фахову об’єктивність, тому не можуть бути корисними. Через обмежений обсяг ми не змогли передати повну політично-економічну та культурну картину, але в обраних темах розставили чіткі акценти.

У запропонованій вам, шановні читачі, серії публікацій змальовано різні історичні періоди нашого краю – від давніх часів до сьогодення – так, щоби сфокусуватися на характерних подіях, процесах та їх наслідках. Не секрет, що мета цих статей – подати таку узагальнюючу картину минулого, яка б привернула увагу наших співвітчизників до альтернативних способів співіснування людей різних культур та віросповідань у межах одного регіону. У статтях опрацьовано більші чи менші теми з нашого минулого. Ми прагнули донести до читача їх важливість, а також допомогти краянам краще пізнати історію і, можливо, переосмислити деякі події попередніх часів.

Природно, що в наш час кожна людина формує власну думку, зокрема, про процеси минулого, особливо якщо йдеться про історію її «малої батьківщини». Останнім часом в історіографії спостерігається тренд до локальності та регіональності, що відкриває нові можливості для науковців. Адже великі світові події завжди відбувалися в локальних просторах, і ми добре знаємо, що минуле сприймається із занадто різних точок зору для того, аби на питання, що постають перед нами, можна було давати прості відповіді. Замість точних питань і однозначних відповідей сьогодні варто говорити про переходи та різниці перспектив, одночасно презентуючи складність ситуації нашої нацменшини і більші можливості розуміння історичного минулого.

Дєрдь Чотарі,

кандидат історичних наук, історик,

директор Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцького,

доцент кафедри історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини