2572
13:38 25.062019

Завершенню третього за давністю українського храму повернуть первісний «горянський вигляд»

Історія 6022

На Горянській ротонді, історичній пам’ятці Х- початку ХІ століття, минулого четверга зняли купол, який простояв із 1991 року, для заміни бляхи, що поржавіла.

Оскільки ротонда знаходиться геть на околиці Ужгорода, цю подію не зауважили, доки в мережу не потрапили фото та відео процесу: групка людей сфотографувалися на фоні вже знятого куполу.

Піднявся цілком зрозумілий переполох: ужгородці перелякалися, що незабаром на даху історичної пам’ятки з’явиться якийсь неякісний несмак або ж блискучий купол-цибулька. Однак, фахівці запевнили – усі роботи, які зараз проводяться довкола Горянської ротонди, затверджені Міністерством культури, і хвилюватися людям про втрату пам’ятки в цьому випадку не варто.

Настоятель Горянської ротонди отець Богдан Савула розповів власкору РІСУ, що іржаву бляху замінять на мідь, яка є довговічнішою і більше личитиме унікальній ротонді, зокрема даху з ґонту. З часом мідь потьмяніє, тому здаватиметься старшою, повідомляє risu.org.ua.

Мистецтвознавець Михайло Приймич каже, що була ідея замість тієї цинкової бляхи, яка була досі, поставити мідь і повернути куполу той вигляд, який був на початку ХХ століття. «Він виглядав вишуканіше, в деяких місцях є затовщені форми, тому що коли оббивали бляхою, то не дотрималися первісної форми. У верхній частині, зокрема під хрестом, там була ще перехідна форма, тепер її немає», — каже пан Михайло. Він уточнив, що мова зараз іде про реставрацію невеличкої «вежечки над західною частиною самого храму, бо ж власне купол знаходиться над ротондою і його замінювати ніхто не буде, бо це склепіння, яке має на собі розпис» (йдеться про знамениті фрески Джотто – авт.).

Новий купол, за словами архітектора Петра Сарваша, з’явиться десь за два тижні, бо вже знаходиться в майстерні у бляхарів. Бляшана покрівля, яка була на куполі донинні, ніяка не автентична, а датована 1991 роком і є звичайною «радянською бляхою по ціні 5 рублів 25 копійок за лист, – каже пан Петро. – Чому бляха? Ну, напевно, тому, що громада не мала коштів на інше покриття. А мідь – це дуже благородний метал, він потемніє з часом і буде дуже гарно виглядати на ротонді». Форма купола залишиться повністю тією ж самою, зміниться тільки покриття.

Загалом, усі роботи, які ведуться по реставрації Горянськоої ротонди, узгоджені в Міністерстві культури, і купол є одним із завершальних моментів. Відновлення гонтового покриття, заміна штукатурки по технології середньовіччя (до речі, відновили вапняний тиньк замість цементного) – усе це входило в план. «У плані реставрації буде проходити консервація північної брами і в самій ротонді колишній вхід — він поки що незакінчений — мають його законсервувати, аби не руйнувався», – каже Петро Сарваш.

Горянська ротонда (церква Св.Анни) є однією із найдавніших кам’яних сакральних споруд в Україні і має статус третього за давністю храму-пам’ятки в Україні – після Софії Київської та Кирилівської церкви в Києві. Таких круглих церков небагато є і в самій Європі – кажуть, що Ужгородська ротонда має ще двох сестер у сусідній Угорщині в селах Кісшзомбор і Корчо. І начебто ще одну — у Вірменії. Вона постійно збирає навколо себе істориків, археологів, мистецтвознавців.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах