2533
18:45 2.062019

У музеї Берегівщини є 180-кілограмовий експонат, який раніше був на кладовищі

Історія 5820

У центрі Берегова, поруч із римо-католицьким костелом, знаходиться найстаріша будівля міста – графський двір Бетлена Габора.

Це одноповерховий палац барокового стилю, збудований в 1629 році як одна з резиденцій трансильванского графа Б.Габора. Тут розміщений краєзнавчий музей «Берегівщина». Робота над створенням музею була розпочата з 42 експонатів, тепер їх – понад дві тисячі. Розширенню експозиції допомагають жителі міста та району, а також подвижницька діяльність директора музею Івана Шепи, який очолює його 17 років поспіль.

Експозиція музею відкриває для відвідувачів багату на події та трагічні повороти тисячолітню історію колишнього комітату Берег, боротьбу за свободу народів, які тут проживають. Знайдені під час розкопок і представлені в музеї предмети слугують достовірним доказом тому, що людина заселила цей край багато тисячоліть тому. Знаряддя праці селян відкривають картину землеробських буднів; оглядаючи виготовлені місцевими ремісниками речі домашнього вжитку, маємо нагоду познайомитися з життям різних прошарків населення, пізнати його трудову культуру, релігійне життя, звичаї, традиції, відпочинок та розваги. Організатори експозиції окрему увагу приділили життю видатних осіб, що внесли значний вклад у розвиток краю.

Монастир, палац, пожежа, жандармерія, навчально-освітній заклад…

Графський двір побудований на місці монастиря домініканців, який був зруйнований реформаторами під час релігійних воєн, у 1573 році. В 1686 р., під час повстання угорців під проводом Імре Текелі, палац згорів, пізніше був відбудований Ференцем Ракоці ІІ. Під час національного повстання 1848 року в колишньому графському дворі розміщувався сформований із місцевих жителів загін угорської національної гвардії. В 1857 році до фасаду палацу був прибудований портик у стилі ампір, із шістьма колонами. В чехословацький період у будівлі знаходилася жандармська станція, в перші роки радянської влади – прикордонний загін. У 1946 році в будівлі відкрили профтехучилище. В 2002 році в правому крилі головної будівлі комплексу відкрився музей Берегівщини.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. ансамбль споруд «Графського двору», включаючи власне палац князя Г.Бетлена, а також каретна і зерносховище та приміщення стайні віднесені до Памяток архітектури національного значення.

Історія створення

Створення музею почалося в 1964 р. з ініціативи директора та викладача історії місцевої школи №7 Міклоша Делі, який у шкільному приміщенні відкрив виставку з експонатів приватної збірки Ференца Горвата. Ф.Горват у 1920-1930 рр. займав посаду начальника котельні берегівської залізничної станції і колекціонував артефакти, знайдені під час будівництва залізниці – знаряддя праці та полювання первісної людини, череп’яний посуд, ножі та прикраси давніх часів. Тоді ж у першому «прото-музеї» була виставлена цінна нумізматична колекція з понад двох сотень монет та медалей.

В 1976 році музей «перебрався» до Будинку дружби, а останні кілька років до зміни режиму заклад тулився на нижньому поверсі готелю «Royal» (нині – студентський гуртожиток ім.Ф.Кельчеї Закарпатського угорського інституту ім.Ф.Ракоці). 25 жовтня 1989 року музей закрили. 724 експонати було доправлено до Ужгорода, в Закарпатський краєзнавчий музей. Із них музею Берегівщини вдалося повернути тільки 35… Значну частину музейних артефактів, що залишилися в Берегові, зберігали безвідповідально, некваліфіковано, переважно в підвалах, внаслідок чого більшість їх знищилася, безслідно щезла. Зникла і безцінна колекція монет Ф.Горвата.

Доторкнутись до історії і пізнати життя предків

Багатьох відвідувачів ваблять виготовлені із сірників макети церков, комплексів будівель, сільських садиб; прапор Берегова, що переховувався берегівчанами протягом 63 років; двомовні таблички із назвами вулиць.

Відвідувачі мають нагоду зробити візуальну екскурсію виставковими залами музею, оглянути зібраний в окремі тематичні групи та категорії багатий виставковий матеріал, і завдяки краєзнавчим, археологічним, культурним та фотовиставкам ознайомитися з тисячолітньою історією Берегова.

Відвідувачі уважно розглядають виставковий матеріал про Івана Фірцака-Кротона, який народився 1899 року в селі Білки, що на Іршавщині. У ті часи село входило до комітату Берег Угорського Королівства Австро-Угорщини. Правди ніде діти: володар титулу «Найсильніша людина світу» цікавить і сучасників, його здобутками захоплюються нинішні богатирі.

На час візиту кореспондента «Карпатського об’єктива» до музею завітала і Оксана з дітьми з Івано-Франківщини. Жінка поділилася враженнями: «Давно мріяла побувати у Берегові, побачити архітектурні пам’ятки, доторкнутися до історії цього краю, посмакувати стравами місцевої кухні, покупатися в термальних водах. Нарешті це сталося. Враження неймовірні. Побачене перевершило мої сподівання. Дітям усе сподобалося. Музей вразив старовинними експонатами».

У галереї музею знаходиться на тимчасовому зберіганні бронзовий бюст, який створив скульптор Василь Муска для надгробку свого батька. Цю унікальну скульптуру не раз намагалися викрасти мисливці за кольоровими металами просто з міського цвинтаря. Одного разу злодії навіть відтягнули її за кілька метрів, а потім кинули, бо дуже важка – її вага 180 кг.

«Бюст художнику-скульптору Василю Мусці потрапив до нашого музею з кладовища на початку 90-х років минулого століття. Муска – уродженець Берегова. У нього було четверо дітей. Працював не покладаючи рук, аби дати їм освіту», – розповіла екскурсовод Магдалина Шепа.

Музей працює щодня, крім понеділка, з 10 до 16 години. Для дорослих квиток коштує 20 грн, для дітей – 10 грн. Екскурсії безкоштовні.

Ірина Коваленко, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини