2525
21:51 27.052019

Кінотеатру в Мукачеві повернуть історичну назву

Історія 3996

Про це ексклюзивно розповів у розмові з Varosh професор та експерт з туризму Федір Шандор, який є куратором ребрендингу кінотеатру. Офіційні зміна назви та презентація заплановані на липень цього року.

 

Scala перекладається з німецької мови як «скеля». Крім того, слово має італійське та грецьке (skalas) лінгвістичне походження, і це слово з давніх давен позначає скелясту місцевість з виступами, схожими на сходи, як місця в кінотеатрі.

Назву Scala у національних інтерпретаціях мають чимало кінотеатрів та театрів по всьому світу – легендарні кінотеатри Skala у Брно та Лондоні, Ла Скала у Мілані, та інші.

Кінотеатр Scala було зведено в Мукачеві в стилі модернізму, коли місто та Закарпаття були частиною Чехословаччини.

Будівлю спроектував відомий чехословацький архітектор Людовіт Оелшлеґер, родом з словацького міста Кошице, який також проектував торговельну академію в Мукачеві (колишній будинок офіцерів, який наразі переобладнують на міський будинок культури), а також кінотеатр в Ужгороді.

До слова, інше творіння Людовіта Оелшлеґера – кінотеатр «Ужгород» – міг би також стати культурним центром Закарпаття, але останні роки перетворився на закинуте приміщення в центрі Ужгорода, яке руйнується. Місцеві мешканці неодноразово звертали увагу на долю кінотеатру, унікальність кінотеатру як архітектурного та культурного об’єкту, однак доля кінотеатру так і залишається невизначеною.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах