2465
16:49 27.022019

В Ужгороді відбулася Міжнародна науково-практична конференція, присвячена одній з найдавніших споруд краю

Історія 3134

«Горянська ротонда: історія дослідження, проблеми збереження та консервації» – таку назву має Міжнародна науково-практична конференція, яка відбулася сьогодні в Ужгороді.

Розпочали зібрання науковців із візиту власне до однієї з найстаріших архітектурних пам’яток України загальноєвропейського значення – Горянської ротонди, яка має статус третього за давністю храму-пам’ятки в Україні після Софії Київської та Кирилівської церкви в Києві.

Не секрет, що Горянська ротонда є однією з найтаємничіших святинь Срібної Землі, тож викликає зацікавлення не тільки українських дослідників, а й закордонних.  Час заснування храму датують кінцем Х – поч. ХІ ст.

Завітали до Ужгорода й угорські дослідники, зокрема розповіли про фрески, які донині вражають високою майстерністю виконання. Говорили також про умови збереження стін і стародавнього розпису, такі як захист від зайвої вологи.

Настоятель Горянської ротонди отець Богдан Савула назвав храм пам’яткою, де можна побачити живу історію, зазначив, що кожного року у День Ужгорода молитва за майбутнє міста відбувається саме в Горянській ротонді, вважає церкву не тільки важливою основою духовного життя краю, а й підкреслив роль для туристичного потенціалу Закарпаття, адже охочі помолитися в одній із найстаріших святинь України приїжджають з різних куточків світу.

Далі в конференц-залі облдержадміністрації науковці зібралися безпосередньо для обговорення досліджень цієї святині. Організаторами конференції є департамент культури Закарпатської ОДА разом із Закарпатською академією мистецтв.

Заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак зазначив, що для обласного центру Закарпаття Горянська ротонда – це не просто пам’ятка національного значення, а й місце, звідки Ужгород бере свій початок. Наголосив на важливості не тільки популяризувати цю святиню, а й зберегти її.

Начальник департаменту культури Закарпатської ОДА Оксана Бабунич нагадала, що в області діє комплексна програма збереження культурної спадщини, але кроки, запропоновані фахівцями під час цієї конференції, сприятимуть тому, що підхід збереження пам’яток буде більш раціональним, а тому – і більш ефективним. Єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік зазначив, що майже тисячолітня Горянська ротонда неабияк заслуговує на увагу науковців, зазначив, що це храм цілих поколінь, в якому лунає молитва і сьогодні, тож важливо зробити все можливе, аби зберегти церкву. З вітальним словом виступив і ректор Закарпатської академії мистецтв професор Іван Небесник.

Першим науковими думками з учасниками конференції ділився академік Національної академії наук, професор Микола Мушинка, який розповів про одну із згадок, де йдеться про Горянську ротонду, – у працях Флоріана Заплетала, а саме в його монографії, виданій 1922 року.

Кандидат історичних наук, доцент УжНУ Володимир Мойжес згадав про археологічні дослідження, які проводили біля Горянської ротонди у 2016 році, що дали змогу визначити стан фундаменту і стін храму. Багато лунало наукових думок про методи збереження фресок, щодо значення святині в культурі краю, окреслили загальні заходи щодо збереження пам’ятки і її настінних розписів тощо.

Прес-служба мерії

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах