2398
16:52 10.122018

Карстовий міст – місце, яке дихає історією та вражає неймовірною енергетикою

Історія 2946

У багатьох Закарпаття асоціюється із мальовничими краєвидами, гірськолижними спусками чи цілющими чанами. Утім Срібна Земля – це справжня шкатулка із різними туристичними цікавинками, які так і хочеться розглядати та досліджувати.

Однією із таких неповторних пам’яток є Карстовий міст, що знаходиться в селі Мала Уголька на Тячівщині. Споконвіків він манить сюди туристів з усіх куточків України та з-за кордону. Ця унікальна пам’ятка утворилася ще тисячі років тому, коли Карпати були морським дном.

Науковці кажуть, що Карстовий міст, який має вигляд величезної кам’яної арки, – це залишки вапнякової скелі. Вапняки тут утворилися ще в далекому юрському періоді, понад 150 мільйонів років тому, коли на теренах теперішніх Карпат вирували хвилі океану Тетіс. Ці ж скелі розмила вода за останні сотні тисяч років, стікаючи по її схилах до найближчих річок, таке ж і утворення печер в околицях. А вже з часом інші природні стихії, вітер та вода, зробили свою справу – відшліфували поверхню Карстового мосту, тим самим сформували сьогоднішній вигляд.

Ця скеля стоїть ніби на трьох «ногах», під нею може вільно проходити доросла людина. Відкриті ділянки величезної брили зайняті мохами та накипним лишайниками, які чергуються з невеликими дернинами рідкісних папоротей.

Міст має досить химерний вигляд. Мабуть, через це з ним пов’язано безліч цікавих історій та легенд.

За різними переказами, Карстовий міст свого часу вразив послів російського царя (в одній легенді це Петро І, в іншій – Іван Грозний), які проїжджали поруч.

А ще історики вважають, що 500 років тому тут було капище язичників. Місцеві мешканці ж вказують на сусідню гору Погарь у цьому масиві, де воно до сих пір збереглося.

Варто також зазначити, що на околиці села ростуть букові праліси Карпат, які входять до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Серед старовинних дерев, що покривають карпатські пагорби, приховано кілька цікавинок, які обов’язково варто побачити. А серед них і Карстовий міст.

– Це справді унікальне місце. Туди важко дістатися, але воно того варте, – розповідають туристи з Ужгорода, подружжя Олег та Ірина. – Під’їзна дорога дуже погана. Тому ми навіть читали таку інформацію, що протягом року на стежку виходить лише декілька тисяч туристів. Перепад висот – 450 метрів. Шлях до скелі починається біля будівлі Угорського лісництва в селі Мала Уголька. Нижче за течією річки є діючий водяний млин. Стежка до мосту пролягає через прадавній буковий ліс. Звідси відкриваються панорами на каньйон річки Тиса та Південні Карпати в Румунії, трохи далі й нижче знаходиться печера Дружба – одна з найбільших в Українських Карпатах.

Туристи розповідають, що об’їздили майже всі Карпати, але це одне із найдивовижніших місць, де їм вдалося побувати. Воно дійсно дихає історією та вражає своєю неймовірною енергетикою.

Тож якщо ви ще не були там – гайда! Адже в останні дні золотої осені це місце особливо гарне…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини