2239
15:47 25.092018

 Райський куточок на Закарпатті

Історія 3685

Бірюзова вода, смарагдова зелень, круті скелі – скажете, заморський пейзаж?! А ось і ні… Це мальовниче Закарпаття, яке не перестає дивувати.

20160702_153325

Останнім часом дедалі більшої популярності серед краян та гостей області набирає туристичний маршрут «Блакитна лагуна». Туристи з усіх куточків світу з’їжджаються до села Чорноголова, що на Великоберезнянщині, аби подивитися та скупатися в невеличкій блакитній водоймі. Вода там холодна та чиста.

Знаходиться це природне диво за 7 кілометрів від села Чорноголова на річці Лютянка. Тут вода з гір у вигляді невеликого водоспаду потрапляє в розширену заплаву між двома скелями – це і є Блакитна лагуна.

У сонячну погоду вода блакитна і чиста. А ще тут досить глибоко – водойма сягає 3 метрів. Вода не встигає прогріватися, оскільки постійно оновлюється крижаним водоспадом. Та попри все бажаючих скупатися в Блакитній лагуні вдосталь. Коли потрапляєш сюди, то забуваєш про все й годинами милуєшся такою красою.

Добратися до цього місця досить важко, іноді навіть досвідчені мандрівники довго блудять місцевостями.

20160702_153449

– Нашу поїздку до Блакитної лагуни не забудемо, мабуть, ніколи. Добиралися з Ужгорода на велосипедах. Оскільки ми постійно так подорожуємо, то подумали, що для нас нічого складного в маршруті не буде, – розповідають друзі Олексій та Денис. – Жодних навігаторів, звичайно, не мали. Усе починалося дуже добре. Ми їхали по трасі, тож досить легко добралися Чорноголови. Але потім серед лісу блукали неймовірно довго. Знайти її ніяк не могли. Намотували кола на велосипедах… А ще, як на зло, у лісі – ні душі. Можливо, тому що був будній день. Через кілька годин, добряче втомившись, ми таки знайшли лагуну. Тож, звісно, вирішили скупатися і трохи відпочити у воді. Але щастя наше тривало недовго. Як тільки ми залізли у воду, почалася сильна буря. Тож “намилувавшись” досхочу, мокрі до нитки, ми вирішили повертатися додому. Не знаю, чи сподобалося нам це диво природи, але те, що не забудемо його ще довго, це точно…

Варто також розповісти, що Блакитна лагуна – місце, де водиться різна риба. І навіть рідкісна – харіус. Тож лісівникам доводиться оберігати цю місцину від браконьєрів. Окрім риби, водяться також кабани, олені, ведмеді, різні змії.

20160702_153904

Проте найбільшої небезпеки слід чекати від людей. Відколи Блакитна лагуна стала одним із улюблених місць туристів, тут з’явилася купа сміття. Лісівники власними силами намагаються його прибирати, але часто їм це не до снаги. Люди полюбляють викидати поліетиленові пакети, які потрапляють у воду, а ще пластикові пляшки, одноразовий посуд тощо.

– Ми були в шоці, коли побачили ці купи сміття. Їздили туди сім’єю. Дуже шкода, що в нашій країні усе так. Планували згодом поїхати показати цю місцину нашим друзям із-за кордону, які незабаром завітають до нас у гості, але тепер уже думаємо, чи варто. Мені особисто буде соромно, – розповів ужгородець Віталій Дячук.

Тож, аби цей райський куточок згодом не перетворився на смітник, це місце потрібно пильно контролювати. Найкраще взагалі заборонити різного роду пікніки біля водойми, від яких страждає навколишнє середовище. А за порушення суворо штрафувати. Тільки так можна навчити людей не смітити. Бо інакше вже незабаром популярна Блакитна лагуна може перетворитися на забуту лагуну сміття.

Христина БІКЛЯН

20160702_160046 20160702_160552 20170722_153133 20160702_160544

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Всі новини