1739
09:19 9.122017

У 1954 році американські розвідники доповідали про випробування ядерної зброї на Закарпатті

Історія 4743

Для експериментів з атомною зброєю у середині 50-х років минулого століття “верхівкою” Кремля був “задіяний” увесь Карпатський регіон

05-7

В 1954 році американські розвідники доповідали в ЦРУ про заплановані радянською армією випробування ядерної зброї на Закарпатті.

Звіт “Атомні експерименти в Карпатах, Українська РСР” був зроблений розвідкою в березні 1954 року. Цей документ Центрального розвідувального управління США (СІА) розсекретили тільки 25 липня 2003 року та опублікували на сайті ЦРУ.

В ньому йдеться про те, що 20 січня 1954 р. Круглов, радянський міністр внутрішніх справ, виїхав з Москви до Карпатського регіону, і його супроводжував генерал артилерії А.Н. Неделін. Цей регіон, в якому до недавнього часу відбувалися повторні зіткнення між військами (армії СРСР, — ред.) та українськими партизанами, готували до атомних експериментів, які мали відбутися навесні 1954 року.

Як повідомляється в документі, з моменту смерті Сталіна регіон переживав неспокій, головним чином через сильну централізаційну тенденцію нового режиму. Після арешту Берії, Кремль вирішив влаштувати загальну чистку району, особливо в околицях Тернополя.

Зараз весь Карпатський регіон був обраний для експериментів з атомною зброєю, і війська МВС почали масштабну евакуацію населення. Полігони для атомних артилерійських експериментів були створені в районі між Мукачево-Берегово-Севлюшем в Закарпатті; між Старим Самбором і Львовом в долині Дністра; на березі Тиси, на північ і схід від Кішварди; і в районі Чернівців на Буковині, — йдеться у звіті.

Розвідкою було зазначено, що польські та чеські офіцери будуть присутні на радянських експериментах з атомною артилерією на Закарпатті навесні.

Попередні заходи щодо проведення випробувань включають вирубку великої кількості деревини та будівництво нових ліній казарм, сховищ та стратегічних доріг, для проїзду важких танків, — зазначається в документі.

Варто відзначити, що відомими на сьогодні є сумнозвісні ядерні випробування на Тоцькому полігоні 1954 року, що в Оренбурзькій області Росії. Відомості про армійські навчання з атомним озброєнням на цьому полігоні частково розсекречені, інформує Голос Карпат

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах