1536
09:28 26.082017

Стародавній винний підвал Ференца Ракоці II – місце, де зупинився час

Історія 6186

Шаланки – одне із унікальних сіл Закарпаття, край талановитих виноробів і бондарів. З діда-прадіда тут передають секрети виготовлення ароматного напою богів. На сонячних схилах шаланківської гори зеленіють плантації винограду найрізноманітніших сортів. А в глибині знаходиться відома історична будівля – винний підвал, який прийнято називати підвалом Ференца Ракоці II. Він, як магніт, вабить сюди туристів з усіх усюд. Бо де ще, як не тут, можна скуштувати справді божественне вино.

IMG_8623

Винний підвал у селі Шаланки зустрічає нас надписом «In vino veritas». І це дійсно так. Бо саме виноробство є потужним поштовхом для розвитку цього регіону. Вирощування винограду і виготовленням вина тут займалися у всі часи і за різної влади. Саме в Шаланках народилася знаменита «Троянда Закарпаття».

Після 40-градусної спеки опинитися в 40-метровому винному погребі, де і взимку, і влітку +13°С, – справжнє щастя. Одна за одною тут вишикувалися старезні діжки. Важко повірити, що в цих різних за розмірами, покритих порохом і пліснявою бочках таїться щедрий аромат сонця та стиглих ягід. Ідеш і вдихаєш аромат вина, прохолоди і спокою.

Господарка підвалу Єва Альохіна розповідає, що це далеко не просте місце, воно має свою давню унікальну історію.

– Перша історична згадка про наш винний підвал датується ще 1556 роком. Зверху був маленький дерев’яний замок, але під час нападу кримських татарів його спалили, а все вино вилили. Тут смакували сонячним напоєм угорські королі та їхні сановиті гості з багатьох країн Європи. Пив шаланківське вино й Ференц Ракоці, відомий угорський князь, який воював проти влади Габсбургів. Він гостював тут під час останнього сейму в 1711 році, зазнавши остаточної поразки у війні. Підвал розташований під пагорбом гори Гемливц, над яким, за словами місцевих, знаходився замок знатної родини Ілони Морковці (інший варіант – Борковці), що активно підтримувала Ференца Ракоці.

Тож сім’я Альохіних узялася за відродження цього давнього історичного об’єкта. Відкриття приурочили до 300-річчя підвалу.

Після святкового бенкету на честь такої дати винний підвал став місцем для паломництва багатьох туристів. Тут проводять різноманітні дегустації та святкові заходи. У 2002 році було посаджено п’ять гектарів винограду сорту мерло, у 2003-му – каберне.

У підвалі можна знайти чимало унікальних предметів, зокрема стародавні діжки. Є тут особлива бочка з королівським штампом. Місцеві впевнені: з неї колись пив вино угорський граф.

– Маємо три величезні бочки ще з 1700-х років. Вони унікальні тим, що на них є печатка Ференца Ракоці II. Решту вин зберігаємо в діжках, які виготовили бондарі нашого краю. Бочки в нас роблять, починаючи з 2–3 літрів і аж до 600 літрів, із різних порід дерев.

За словами Єви Альохіної, на виноградниках та винному заводі, який був тут під час Радянського Союзу, працювала ще її бабуся. Тому сім’я мріяла, аби підвал не занепав. Намагалися вдихнути у цей унікальний історичний погріб нове життя. Зараз Альохіним допомагають рідні та близькі. Усі дружно працюють на виноградниках і збирають урожай. Бо, як тут прийнято казати, підвал без вина як сирота.

Аби побачити винний підвал Ракоці, сюди приїжджають туристи з усієї України та з-за кордону. Звичайно, багато в чому завдячуючи саме Боржавській вузькоколійці, яка є єдиним зручним, цікавим і перевіреним способом добратися в село. Туристам тут завжди раді. Їм пропонують дивовижну винну дегустацію та страви традиційної угорської кухні.

Отже, якщо хочете хоча б на деякий час опинитися в таємному просторі, де зупинився час, вам сюди – у древній підвал Ференца Ракоці II. Старовинні винні діжки, яких торкалися королі, графи і вельможна знать із різних куточків Європи, – німі свідки унікальної історії цього винного погребу. А кришталевий напій у наповнених по вінця келихах хочеться обов’язково скуштувати, бо в цьому є нерозгадана до сих пір магія.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах