1135
19:29 8.032017

Мукачівський драматичний театр як невід’ємна частина культури міста над Латорицею

Історія 2236

У кожному місті є безліч історичних пам’яток, будівель, які мимоволі переносять нас у часі.

16708386_790847957732559_1605218680409426428_n

Ми проходимо повз них кожного дня, не помічаючи, що вони все запам’ятовують і все бачать. Сьогодні наша розповідь про будівлю на центральній площі Мукачева, якій завжди є що показати та чого навчити, – Мукачівський драматичний театр.

Багато інформації про цю чудову будівлю є у книзі «Мукачево. Очима наших бабусь і дідусів» (Андрій Баранін). Зокрема у ній йдеться про те що, він був відкритий 28 листопада 1899 року. Цей заклад, присвячений музі Талії, став гордістю міста. Чудову споруду збудовано завдяки згуртованості жителів Мукачева та їхній готовності жертвувати на вівтар культури.

До цього виступи приїжджих театральних груп, вистави місцевих аматорів влаштовувалися переважно в готелі «Чіллаг». Але це не задовольняло шанувальників театру, і щоб просунути цю справу, в березні 1884-го було створено спеціальну комісію. Завдяки її діяльності та впливу того ж року засновано спілку мукачівців на підтримку театральної справи з метою збору коштів для побудови театру.

Керувати спорудженням театрального приміщення за конкурсним проектом Адольфа Войти запросили архітектора Ріхарда Реслера з Дебрецена.

У рамках святкування тисячоліття приходу угорців у Карпатський басейн 19 липня 1896 року представники міста й комітету разом з іншими делегаціями після закладення підвалин пам’ятника міленіуму на вежі Ілони Зріні в замку заклали також фундамент Мукачівського національного театру.

Споруди звели за короткий час. Внутрішній простір театру на 500 місць – балкони, ложі, верхній ярус – був оббитий червоним сукном. Перед сценою облаштували оркестрову яму.

І вся ця краса роками не використовувалася через те, що не було вирішено проблему освітлення. У 1899-му спеціально організована комісія запропонували створити для театру окреме джерело енергії. Незабаром цей план реалізували.

Читайте також: Білий дім у самому серці Мукачева

На урочистості було запрошено будапештського поета Еміля Абрані, якому доручили написати вірш до цієї події. На церемонії відкриття поет особисто прочитав свій твір «Пролог». Місцева газета випустила окремий номер, у якому описувалися заходи того дня, а на титульній сторінці редактори помістили вірш Е.Абрані. Група Міклоша Кунгеді дала виставу «Банк Бан». Таким було відкриття місцевого театру.

В осінній та зимовий період тут завжди гастролювала якась із провінційних труп, нерідко навідувалися до Мукачева й відомі столичні актори. Крім професійних труп, виступали також аматорські об’єднання, найчастіше з благодійною метою. У стінах театру нерідко відбувались і концерти.

До лютого 2017 року в цьому будинку діяв Російський драматичний театр. Угорськомовні вистави там проходили приблизно раз на рік, в основному виступали актори Берегівсього національно театру ім. Дюли Іллеша. Восени в театрі проходить «Зірковий листопад».

Зазначимо, що 9 лютого 2017 року депутати міської ради прийняли рішення створити комунальний заклад «Мукачівський драматичний театр». Також схвалено статут та структуру нового закладу. Театр діятиме в будівлі, яка належить територіальній громаді Мукачева. З колись діючим театром драми та комедії, який перебуває в підпорядкуванні області, розірвано угоду на оперативне управління майном.

Ілона ВІЛЬНА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах