1118
16:29 1.032017

У Закарпатському архіві презентують книгу про політичні репресії на Закарпатті у 1947 - 1953 роках

Історія 4315

zakarp-1Презентація унікальної книги „Посилення політичних репресій проти мешканців Закарпаття на завершальному етапі його радянізації. 1947 – 1953 рр.”//Збірник архівних документів і матеріалів. – Ужгород: Всеукраїнське державне видавництво „Карпати”. – 2016. Упорядник: О.М. Корсун

У п`ятницю 03 березня 2017 року о 15. 00. у приміщенні Державного архіву Закарпатської області (м. Ужгород, вул. Минайська, 14а), відбудеться презентація книги „Посилення політичних репресій проти мешканців Закарпаття на завершальному етапі його радянізації. 1947 – 1953 рр.”

Підготовлений редколегією обласної Книги „Реабілітовані історією. Закарпатська область” фундаментальний збірник архівних документів і матеріалів „Посилення політичних репресій проти мешканців Закарпаття на завершальному етапі його радянізації. 1947 – 1953 рр.” висвітлює період посилення комуно-партійного і адміністративного тиску на мешканців краю в перші роки його перебування у складі радянської держави. На конкретних фактах розкривається підступна роль Указу Президії Верховної Ради СРСР від 26 травня 1947 р. „Про відміну смертної кари”, що дав можливість органам МДБ під виглядом виконання вимог цього Указу застосувати до різних категорій місцевого населення широкі заходи політичного переслідування та засудження на 25 років позбавлення волі в „особливих таборах” горезвісної каральної системи ГУЛАГу. Для багатьох цей шлях завершився зневірою в людей, втратою здоров’я, сім’ї і найдорожчого – життя: у розстрільних казематах органів НКВС-МДБ на території рідного краю, на етапах і табірних нарах від хвороб, недоїдання та виснажливої праці у шахтах, рудниках, лісоповалах і туги за рідним краєм.

На жаль, комуно-партійні та радянські обласні органи не стали на захист свого населення і у багатьох випадках своїм втручанням прямо заохочували таке насилля. Внаслідок привнесеного майже в кожну закарпатську родину частки загального горя вдалось притупити громадське відчуття очевидної наруги над окремими громадянами, національними та релігійними громадами і їх соціальними прошарками.

Книга наповнена великою кількістю конкретних фактів масового протистояння мешканців краю радянській тоталітарній системі та її каральним органам.

До збірника ввійшли архівні документи з фондів Державного архіву Закарпатської області (ДАЗО), відомчих архівів Управління СБ України та Головного Управління національної поліції України в Закарпатській області, окремі архівні матеріали з фондів Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка, Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства „Просвіта” та приватних збірок громадян.

Збірник (художнє оформлення Моніки Еней) уже поповнює фонди книгозбірень Закарпаття і усієї України, а також національних бібліотек зарубіжних країн.

Організатори презентації: заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Петік, упорядник, заступник голови редколегії, керівник редакційно-видавничої групи Олексій Корсун директор видавництва „Карпати”, яке реалізувало проект, Віктор Браславець; директор Держархіву Михайло Місюк, члени редакційної колегії заступник директора Держархіву Михайло Марканич та голова крайової організації Всеукраїнського Товариства політв’язнів і репресованих Іван Коршинський.

Контактна особа: заступник директора Держархіву М.В. Марканич, тел.: 2-58-39

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах