1052
13:13 30.012017

Архівні установи Закарпаття підсумували результати своєї роботи за 2016 рік

Історія 3690

Держархів та архівні установи, які перебувають у сфері його підпорядкування, у 2016 році спрямовували свою діяльність на безумовне виконання завдань визначених законами України, розпорядженнями Президента України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами Мін`юсту та Укрдержархіву, розпорядженнями і дорученнями голови облдержадміністрації й домоглися певних позитивних результатів із основних напрямів своєї діяльності та виконали основні показники роботи, запланованих на 2016 рік.

DSC_0393

У 2016 році працівниками держархіву розроблено Програму розвитку архівної справи у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки, схвалено розпорядження голови облдержадміністрації 09.02.2016 № 40 та затверджено рішенням сесії обласної ради 17.03.2016 № 187.

Відповідно до пп. 2., 2.1., 2.2 зазначеного розпорядження, начальниками архівних відділів райдержадміністрацій: Берегівської, Великоберезнянської, Воловецької, Виноградівської, Іршавської, Міжгірської, Мукачівської, Перечинської, Рахівської, Свалявської, Тячівської, Ужгородської, Хустської; начальниками архівних відділів міських рад Берегівської, Мукачівської, Ужгородської розроблено районні, міські програми розвитку архівної справи на 2016 ‒ 2020 роки та затверджено районними, міськими радами.

За інформацією начальників архівних відділів у 2016 році для виконання плану заходів районних, міських програм розвитку архівної справи на 2016 ‒ 2020 роки з місцевих бюджетів виділено кошти у сумі 326,0 тис. Гривень.

У 2016 році архівному відділу Тячівської райдержадміністрації надано додатково приміщення площею 46 кв. М. В якому зроблено капітальний ремонт. Збільшено стелажне обладнання в архівних відділах Свалявської на 18 пог. М., Тячівської на 150 пог. М., Ужгородської на 7 пог. Метрів райдержадміністраціях для архівного відділу Ужгородської міської ради придбано архівні коробки та встановлено охоронну систему відеонагляду.

В рамках програми Східного партнерства Угоди між Закарпатською обласною радою та Міністерством закордонних справ Угорщини про співпрацю…, угорською стороною профінансовано: поточний ремонт трьох кабінетів загальна площа 58 кв. М., на будівлі замінено 87 вікон, в адмінкорпусі замінено 7 дверей, зроблено натяжну стелю в одному робочому кабінеті 19 кв. Метрів.

В держархіві за власні кошти закуплено багатофункціональний пристрій „KONICA MINOLTA”, прінтер лазерний „Canon”, програмне забезпечення Windows 10 ‒ 6 шт., програмне забезпечення Microsoft Office 2016 ‒ 6 шт., програмне забезпечення Антивірус „Zillya” ‒ 21 шт., закуплено 1220 архівних коробок.

В рамках спільного проекту Пряшівського університету у Пряшеві (Словаччина) та Державного архіву Закарпатської області для держархіву придбано: 4 комплекти комп’ютерної техніки, 2 ноутбуки, 4 фотоапарати.

Протягом цього року за рахунок надання платних послуг держархів отримав ‒ 295,0 тис. Гривень. Які витрачаються на зміцнення матеріально-технічної бази установи.

З метою поліпшення умов зберігання архівних документів в архівних установах області продовжувалось виявлення та облік документів, що потребують ремонту і реставрації, проведено ремонт документів з паперовою основою на 2230 аркушів, оправлено та підшито 3733 од. Зберігання. У минулому році архівними установами області закартоновано і перекартоновано 84063 од. Зберігання.

Працівниками держархіву, архівних відділів райдержадміністрацій, міських рад перевірено наявність 56246 од. Зберігання.

Упродовж 2016 року держархів та архівні відділи райдержадміністрацій, міських рад забезпечували поповнення НАФ документами з історії краю та виконували завдання з комплектування всіма видами документів. На постійне зберігання до архівних установ прийнято на зберігання управлінської документації 9809 од. Зб., 3816 од. Зб. З особового складу від ліквідованих підприємств, установ та організацій та 666 документів особового походження.

На договірних засадах працівниками архівних установ області упорядковано 4309 од. Зб. Управлінської документації та 1150 од. Зб. Документів із особового складу підприємств, установ, організацій.

На засіданнях експертно-перевірної комісії держархіву та експертних комісій архівних відділів райдержадміністрацій, міських рад у 2016 році схвалено: описів справ на управлінську документацію 24129 од. Зб.; описів справ на документи особового походження 73 од. Зберігання. Погоджено: описів справ з особового складу 16696 од. Зб.; 155 номенклатур справ, 62 положення про архівні підрозділи, 55 положень про експертні комісії 48 інструкцій з діловодства підприємств, організацій, установ області.

Працівниками відділу формування НАФ та діловодства, начальниками архівних відділів упродовж 2016 року проведено 49 комплексних, 35 тематичних та 41 контрольну перевірку підприємств, установ, організацій-джерел комплектування НАФ.

За звітний період працівниками архівних установ області проведено 23 семінари, загалом у семінарах взяло участь 487 слухачів.

У минулому році було підготовлено дві методичні розробки: Примірна номенклатура справ для музеїв Закарпатської області, Примірна номенклатура справ для районних (міськрайонних) центрів зайнятості Закарпатської області.

Важливий напрям архівної роботи – створення та розвиток науково-довідкового апарату до документів Національного архівного фонду. Архівними установами області удосконалено і перероблено описів управлінської документації на 4013 од. Зберігання.

Нині в області триває процес створення єдиної системи архівних установ для централізованого тимчасового зберігання архівних документів, що не належать до Національного архівного фонду (трудових архівів).

За звітній період утворені три трудові архіви: при Пайтерфаловській, Чепській сільських радах Виноградівського району та при Чомонинській сільській раді Мукачівського району.

Щороку зростає кількість трудових архівів в області. Якщо на кінець 2014 року діяло 29 трудових архівів, у 2015 році – 36 трудових архіви, то за станом на 01.01.2017 року в області діє 39 трудовий архівів, ще один трудовий архів в с. Вишково Хустського району перебуває у процесі організації діяльності. При міських радах створено 2 трудові архіви, при районних радах 4, при сільських та селищних радах – 33. Юридичними особами є п`ять трудових архівів.

Загальна площа архівосховищ трудових архівів становить 899 кв. Метрів. На обліку в цих архівних установах нараховується 68044 одиниці зберігання з особового складу.

За інформацією начальників архівних відділів упродовж звітного періоду з місцевого бюджету трудові архіви профінансовано у сумі 995 тис. Гривень.

Протягом 2016 року працівниками трудових архівів виконано 4786 запитів громадян з соціально-правових питань.

Продовжуються заходи щодо створення в області трудових архівів із статусом юридичної особи, які б повністю задовольняли соціальні потреби кожного району, міста.

У читальних залах держархіву в минулому році працювало 351 дослідник, у тому числі 29 іноземних, для користувачів в читальні зали видано ‒ 9950 справ, а в архівних відділах райдержадміністрацій, міських рад у читальних залах працювало 55 дослідників, яким видано 1136 справ.

У минулому році всіма архівними установами області виконано 20867 запитів юридичних та фізичних осіб, у тому числі працівниками держархіву 8172 запити, архівних відділів райдержадміністрацій, міських рад ‒ 7711, трудових архівів 4786 запитів. Найбільше запитів соціально-правового характеру виконано архівними відділами Виноградівської, Тячівської та Хустської райдержадміністрацій.

За звітний період працівниками архівних установ області підготовлено та проведено 81 виставку копій архівних документів. Найбільш активними в організації та проведенні виставок були архівні відділи Іршавської, Рахівської, Мукачівської та Свалявської райдержадміністрацій.

Подальшого розвитку дістала нова форма виставкової діяльності – Інтернет-виставки. На сьогодні на офіційному веб-сайті держархіву функціонує десять он-лайнових виставок.

Працівники держархіву організовували та проводили екскурсії, читали лекції для студентів навчальних закладів, брали активну участь у семінарах, круглих столах, науково-практичних та краєзнавчих конференціях.

На основі архівних документів, спільно з Закарпатською облдерж-адміністрацією, Закарпатською обласною радою, архівами управлінь СБУ та МВСУ в Закарпатській області підготовлено до видання збірник архівних документів і матеріалів „Посилення політичних репресій проти мешканців Закарпаття у перші повоєнні роки.1947 ‒ 1956 рр.”.

В рамках спільного проекту Пряшівського університету у Пряшеві (Словаччина) та Державного архіву Закарпатсько області „Образ Східної Словаччини в Закарпатській Україні і Закарпатської України в Східній Словаччині в ХVІІ ‒ ХХ століттях”, підготовлено і видано каталог документів та фотографій, що висвітлюють події Першої світової війни.

У минулому році архівні установи підготували і провели 13 радіопередач; 14 телепередач, на шпальтах періодичної преси вміщено 32 публікації.

Слід відзначити активну співпрацю із засобами масової інформації начальників архівних відділів райдержадміністрацій Великоберезнянської, Іршавської, Тячівської та Ужгородського міського архівного відділу.

Одним із дієвих інструментів інформаційної політики та висвітлення найважливіших питань розвитку архівної справи в області залишається офіційний веб-сайт держархіву, на якому функціонує 27 тематичних рубрик.

Упродовж 2016 року проведено ряд міжнародних зустрічей, переговорів та взято участь у багатьох міжнародних конференціях, що проводилися у рамках міжнародного співробітництва. Делегації закарпатських архівістів прийняли участь у VII Міжнародному симпозіумі „Румунсько-українські відносини: Історія та сучасність” у місті Сату-Маре (Румунії). Взяли активну участь у роботі науково-методичної конференції „Образ Східної Словаччини і Закарпатської України. Закарпатська Україна в східній Словаччині 17 ‒ 20 столітть”, прийняли участь у роботі щорічної конференції Спілки архівістів Угорщини в місті Дєр (Угорщина). Головною темою конференції була Угорська революція 1956 року.

Директором архіву за дорученням керівництва Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради, за багаторічну й сумлінну працю, високий професіоналізм, особистий внесок у розвиток архівної справи та за результатами роботи року, нагороджено

ПОЧЕСНОЮ ГАМОТОЮ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ:

Лабош О. С. ‒ начальник архівного відділу Мукачівської міської ради;

Муха Т.М. ‒ начальник архівного відділу Тячівської райдержадміністрації.

ПОЧЕСНОЮ ГРАМОТОЮ ОБЛАСНОЇ РАДИ:

Василина Н. Д. ‒ начальник відділу формування НАФ та діловодства держархіву;

Русин О. В. ‒ начальник архівного відділу Мукачівської райдержадміністрації.

ПОДЯКОЮ ОБЛАСНОЇ РАДИ:

Підгорецька В. І. ‒ начальник архівного відділу Хустської райдержадміністрації.

Михайло Марканич,

Заступник директора держархіву

DSC_0389

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини