635
21:59 18.082016

Серед руїн Хустського замку виявлено сенсаційну знахідку

Історія 3664

З червня хустські активісти активно займаються добровільною і благородною справою – розчищенням руїн старовинної фортеці у місті над Тисою.

13912747_1377

За цей час волонтери зробили справді титанічну роботу – вирізали чагарники, прибрали сміття, оголили останки колись величного палацу, встановили лавиці.

А 18 серпня активісти натрапили на таємничу знахідку – чи то на підземний хід, чи то на вентиляційну шахту.

13935177_105475

-Нас працювало троє. Ми займалися звичною справою і раптом знайшли дивний хід, який, скоріш за все, є таємним входом до караульної до замку. Також ми натрапили на рештки штукатурки з написами. Загалом результатами роботи я дуже задоволений. Залишилося чимало яскравих вражень. Зважаючи на невелику кількість працівників, вдалося виконати чималий обсяг роботи. До слова, ми дісталися місць, якими не ступала людська нога протягом останніх 5-8 років. Поверхнево ми прибрали караульну, а також оборонні мури зліва від В’їзної брами до Других Воріт. Велике спасибі Сашкові і Олегу. Всі працювали на повну силу, – каже редакції новин «Карпатського об’єктива» очільник ГО «Фойта» і організатор великого «прибирання» Іван Куделя.

Цікаво, що під час експедиції Олександр Рокосовик спустився в підземний хід і зробив унікальні світлини дивної знахідки.

14064213_1054755

Між іншим, на наступному тижні до хустських активістів має приїхати один з відомих столичних архітекторів, фахівець всеукраїнського масштабу, який консультуватиме волонтерів щодо робіт над розчищенням замку.

Слід зазначити, що довкола підземель Хустського замку протягом останніх років точиться багато розмов. Те, що вони є, підтверджують письмові друковані джерела часів Австро-Угорщини. Правда, згідно з одними – підземних ходів три, згідно з іншими – сім. Можливо, у пізніших виданнях про деякі з них уже не було відомо, оскільки вони могли засипатися. Утім ресторан «Старий замок», який квартирує під Замковою горою, досі поснований підземними лабіринтами, якими можна прогулятися, потрапивши до приміщень.

Марина АЛДОН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді розшукали маленького хлопчика
16:55
На Мукачівщині обрали запобіжні заходи двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та боєприпаси
16:27
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» закликає перевіряти інформацію про застосування графіків відключення електроенергії
16:03
Відбувся чемпіонат Закарпаття з класичних шахів
15:45
Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку повномасштабної війни
15:31
Віктор Микита у Будапешті зустрівся із представниками Державного самоврядування українців Угорщини та лідерами української громади
15:11
Меморіальний парк села Чома ознайомлює школярів з життям древніх угорців
14:56
В Ужгороді поліція затримала зловмисника, який посеред вулиці пограбував чоловіка
14:38
У рідних стінах ужгородські «Карпати» досягли максимального результату
14:03
На Виноградівщині квітне величезна поляна диких орхідей
13:43
Всі новини