315
16:16 22.062016

У Берегові відкрили меморіал пам’яті жертв Голокосту. ФОТО, ВІДЕО

Історія 4747

У вівторок, 21 червня, у місті Берегові відкрили меморіал пам’яті жертв Голокосту.

1У роки Другої світової війни, під час нацистської окупації, із Закарпаття офіційно вивезли у концентраційні табори приблизно 100 тис євреїв. Близько 10 тис – із Берегівщини.

Міжнародний захід із вшанування пам’яті жертв Голокосту відбувся в ортодоксальній синагозі. Цікавим є той факт, що до Другої світової війни в Берегові функціонувало сім синагог, однак на сьогоднішній день залишилась тільки одна. Після недавньої реставрації, будівлею опіклується єврейська громада.

Аби згадати події воєнних часів і віддати шану загиблим захід відвідали гості та дослідники історії з Угорщини, США та Ізраїлю. Приїхали також родичі загиблих, а також офіційні представники України, Угорщини, США.

У рамках заходу відбулося офіційне відкриття меморіалу пам’яті жертв Голокосту. Розмістили його у внутрішньому дворику синагоги. Автор меморіалу – скульптор Михайло Колодко.

«Депортації розпочалися навесні 1944 року. Тоді із Берегівщини депортували 10 тис. євреїв. Із них нам вдалося знайти 4 тис. прізвищ, які власне і нанесені на цей меморіал. Це люди, які заїхали до «таборів смерті» і більше ніколи звідти не повернулися. Цей день є для нас надзвичайно емоційним, оскільки на Берегівщині немає жодної єврейської сім’ї, яка б не зазнала болючих втрат під час Голокосту. Відкриття цього меморіалу стало можливим завдяки фінансовій підтримці уряду Угорщини, американського благодійного фонду, меценатів-вихідців із Берегова», – розповідає директор фундації «Шалом» Йосип Вайс. До слова, саме ця благодійна фундація організувала відкриття меморіалу.

Як зазначили під час заходу представники дипломатичних установ Угорщини, що діють на території Закарпаття, уряд Угорщини за останні роки особливу увагу присвятив збереженню історико-культурних пам’яток євреїв. Тільки за останній час було реставровано близько тридцяти сакральних пам’яток єврейської общини в Угорщині та поза її межами.

«Відкриття меморіалу – це не тільки дань пам’яті про загиблих, але й заклик до дій. Нині залишилося дуже мало людей, які пережили той страшний час. Наше завдання зараз – це зберегти головне. Зберегти пам’ять. Аби те, що сталося, більше ніколи не повторилося, – розповідає директор закарпатського обласного благодійного фонду «Хесед Шпіра» Михайло Галін. – Варто зазначити, що єврейська спільнота Берегова у той час була чисельною. Тут вирувало культурне життя. Багато євреїв, які жили в Берегові внесли значний внесок у розвиток цього краю. Зараз ми намагаємося максимально зібрати історії цих людей, їхні спогади…».

Як розповіла менеджер фундації «Шалом» пані Еріка, більшість імен загиблих, які вигравірувані декількома мовами на меморіалі, виписали із книги «Ізкор». Фундація також збирала дані про загиблих під час Голокосту від єврейської спільноти Берегівщини.

Сам меморіал символізує собою цвинтар. Оскільки євреї вважають, що душа не знайде спочинку, поки не буде похована…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах