2563
18:10 24.062019

Як у Мукачеві Ленін поступився Ярославу Мудрому

Історія 7265

В Мукачеві по вулиці Ярослава Мудрого є 111 поштових адрес

Коли буваю в тому чи іншому населеному пункті, звертаю увагу на назви вулиць і, коли читаю ім’я людини на табличці, у мене виникають цілком закономірні запитання: хто це, що знаю про цю людину, що доброго зробила протягом життя, аби нащадки вшанували іі пам’ять і увіковічили?

Ярослав Мудрий – відома історична постать. Правді бути: знають про нього люди, школярі. Великий князь Київський із династії Рюриковичів. Син Володимира Великого, того, що хрестив Київську Русь. За численні реформи та досягнення, що мали позитивний вплив на розвиток Русі, отримав прізвисько Ярослав Мудрий. Для скріплення влади в державі та впорядкування правових і соціальних відносин громадян за князювання Ярослава Мудрого було укладено збірник законів, так звану Правду Ярослава, що становить найдавнішу частину законів руського права – Руської Правди.

За Я.Мудрого поширилося і зміцніло християнство в Київській Русі. Князь був високоосвіченою людиною, дбав про освіту і культуру свого народу, заснував при Софійському соборі школу і бібліотеку.

Київська Русь за Ярослава Мудрого була великою і могутньою державою Європи, досягнувши на ті часи найвищого розвитку.

Тому цілком закономірно, що українці вшановують пам’ять про Ярослава Мудрого. На його честь названо вулиці в містах України. Ім’я Ярослава Мудрого присвоєно Національній бібліотеці України (Київ), Національному юридичному університету (Харків). Встановлено пам’ятники у Києві, Харкові, Білій Церкві. Його портрет зображено на банкноті номіналом у дві гривні. Засновано орден, який має аж п’ять ступенів. Нагороджують ним громадян за видатні особисті заслуги перед українською державою в галузі державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету України, розвитку економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров’я, за благодійну, гуманістичну та громадську діяльність.

Ярослав Мудрий посів перше місце за результатами відкритого телефонного голосування в телепроекті каналу «Інтер» «Великі українці», що проводилося з 16 листопада 2007 до 16 травня 2008 року.

За допомогою Ґуґла з’ясувала, що на Закарпатті кількість вулиць, які названо на честь Ярослава Мудрого, можна порахувати на пальцях однієї руки. Думаю, таку ситуацію можна пояснити тим, що історично Закарпаття мало своїх князів, іменами яких називали вулиці, навчальні заклади. Найвідоміший із них Ференц Ракоці.

Розповім про вулицю Ярослава Мудрого в місті над Латорицею. Нею їздила, ходила неодноразово. Бере початок із центру і веде до залізничного вокзалу. Загалом 111 поштових адрес. Тут знаходяться магазини, заклади громадського харчування, банківські установи, відділ поліції, дошкільний навчальний заклад, ТРК «Мукачево», Мукачівський кооперативний торговельно-економічний коледж, РАЦС, військовий госпіталь, блакитно-синя церква.

Варто зауважити, що залізничний вокзал відкрили ще 1872 року, коли Мукачево було з’єднано залізницею з Батьовом (Вузловим). 1884 року влітку її було продовжено у протилежний бік – на Львів. А 1894-го прокладено нинішню вулицю Я.Мудрого, котра тоді називалася просто Проспект, а в радянські часи – Леніна, тобто вважалася найпрестижнішою.

Старовинні будинки з різними орнаментами, оздобами, ліпниною привертають увагу гостей та туристів і змушують зупинитися, аби доторкнутися до історії. Вулиця озеленена, на ній ростуть розлогі липи. П’янким ароматом лип можна насолодитися, прогулюючись цією вулицею влітку. Курсують міські автобуси, їздять автомобілі. Для пішоходів облаштовані тротуари, замощені бруківкою.

Ірина Коваленко, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах