1761
12:52 22.122017

Історичні документи зі Словаччини поповнять фонд Державного архіву Закарпатської області

Історія 6494

21-22 грудня 2017 року в приміщенні Державного архіву Закарпатської області (м. Ужгород, вул. Минайська 14а), проходить круглий стіл на тему: «Актуальні питання поповнення Національного архівного фонду України документами зарубіжного українства Словаччини».

ФОТО

Мета заходу: забезпечення збереження документів закордонного українства як невід’ємної складової культурної спадщини та інформаційних ресурсів суспільства; поглиблення співпраці архівів із закордонними українцями, їхніми громадськими організаціями та відкриття і повернення із забуття імен видатних діячів української діаспори в галузі культури, мистецтва, науки тощо.

Підчас проведення «круглого столу» обговорюються наступні теми: напрями співпраці Державного архіву Закарпатської області з громадськими організаціями закордонних українців Словаччини; архівна евристика та пошук україніки в архівах Словаччини; проблеми оцифровки архівної україніки Словаччини, її збереження та статусу; специфіка роботи архівних установ з зарубіжним українством Словаччини; особливості формування НАФ документами особового походження зарубіжного українства; культурно-інформаційні заходи (виставки архівних документів, семінари, практичні заняття, зустрічі з фодоутворювачами), що проводяться в Закарпатській області як фактор активізації діяльності, спрямованої на збереження та примноження документів української діаспори, що представляють історико-культурну цінність тощо.

У рамках заходу у фойє держархіву відкрито документальну виставку «З піснею через світ», яка підготовлена працівниками Центрального державного архіву зарубіжної україніки і присвячена музичному мистецтву української еміграції, що в умовах життя на чужині дозволило нашим співвітчизникам зберегти свою національну ідентичність, зробити неоцінений внесок у формування історичної пам`яті українського народу та популяризацію національної української ідеї у світі.

Представлені маловідомі широкому загалу документи Центрального державного архіву зарубіжної україніки, що висвітлюють діяльність українських митців, колективів, музичних товариств у Польщі, Чехословаччині, Франції, Нідерландах, Австрії, Великій Британії, Німеччині, Швеції, Канаді, США та інших країнах світу за період з 20-х років ХХ ст. до початку ХХІ століття.

Яскравими представниками когорти високопрофесійних музикантів і композиторів ХХ ст., які утвердили славу українського музичного мистецтва в світі, по праву вважаються Василь Ємець, Григорій Китастий, Олександр Кошиць, Павло Маценко, Володимир Мота, Роман Придаткевич з творчістю яких знайомить виставкова експозиція.

На виставці представлені документи про творчу діяльність одного із найвідоміших композиторів та диригентів ХХ століття О. Кошиця, завдяки якому українська пісня стала відома в світі й здобула визнання як унікальне художнє явище. Вагомий внесок у популяризацію кобзарського мистецтва в українській діаспорі зробили такі відомі музиканти і бандуристи, як В. Ємець, який перший з кобзарів «перетнув світ» і з концертами української народної пісні здобув блискуче визнання в салонах Парижа, композитор-кобзар Г. Китастий – разом із всесвітньо відомою Капелою бандуристів імені Т.Г. Шевченка зміцнив і поглибив серед народів світу славу української пісні. Експозиція також знайомить із музичними здобутками інших українських композиторів, диригентів, виконавців і співаків зі світовими іменами, зокрема Р. Придаткевич, П. Маценка, В. Моти.У перше на виставці демонструються архівні документи Диригентських учительських курсів (Канада) та інших осередків музичної освіти в діаспорі, які відіграли важливу роль у збереженні та розвитку національної музичної культури.

На окрему увагу заслуговують документи Національної комісії з питань повернення в Україну культурних цінностей при Кабінеті Міністрів України, які свідчать про значні зусилля, спрямовані на повернення в Україну музичного доробку українських митців Василя Безкоровайного, Володимира Луціва, Модеста Менцинського, Ігоря Стравінського та інших.Виставка копій архівних документів діятиме у фойє Державного архіву Закарпатської області до 05 січня 2018 року.

Михайло МАРКАНИЧ,

головний науковий співробітник держархіву

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах