1415
13:02 12.072017

Найглибша криниця Закарпаття знаходиться в місті Мукачево

Історія 5971

На території замку “Паланок”. Про криницю в замку Паланок ходять легенди.

1

Його збудували, а точніше – вирили за часів управління замком князя Федора Корятовича (1396-1414). Чудовий стратег і надзвичайно розумна людина, князь розумів, що без достатніх запасів води, замок не може бути дієвим оборонним укріпленням. У ті роки будувати криницю, пробиваючи товсті вулканічні породи примітивними знаряддями праці, було надзвичайно небезпечно: обвалювалися стіни, виділялися отруйні гази, гинули люди. Колодязь виходив нециліндричної форми, де три, а де й всі вісім метрів у діаметрі.

Легенда розповідає, що як довго не рили колодязь, все ніяк не могли дістатися до води. Щодня чуючи одну й ту ж саму фразу: «Пресвітлий княже, води немає», Корятович впадає у відчай. Аж якось одного дня до князя прийшов нечистий і запропонував угоду: мішок золота в обмін за заповнення колодязя водою. Але виявилося, що грошей у казні немає, тож князь не може заплатити рогатому. Князь пропонував душу, але той відмовився, вимагаючи грошей. Один з вірних лицарів Корятовича, підслухавши розмову князя з чортом, запропонував йому обдурити того: «Федоре, мішок золота не обов’язково має бути великий: маленький – теж мішок». Вкинувши у мішок дві останні золоті монети, його віддали чорту, а той, страшенно обурившись, заявив: «Все рівно води не питимете», і з цими словами стрибнув у глибину колодязя. З того часу з глибин колодязя чуються далекі, приглушені звуки.

Нині кожен турист вважає за необхідність вкинути в криницю монетку, загадавши бажання. І воно обов’язково здійсниться. Ходить чи-то легенда, чи-то анекдот, що якось замок відвідала одна молода подружня пара з матір’ю дружини. Біля криниці пройшла жінка, кинула монету, потім пройшов чоловік, кинув монету, а потім підійшла теща і … стрибнула в колодязь за монета. Ось так швидко здійснюються бажання.

Довідково:

Криницю замку “Паланок” визнано найглибшою криницею Закарпаття у 2009 році. Дата спорудження у 1300 році. Її видовбано у скелі разом з крученими сходами, що збігали до рівня води. Глибина криниці 85 метрів.

Цікава інформація для туристів:

Мукачівський замок “Паланок” входить до мережі “Туристичні марки”. Кожна туристична марка має свій номер, а разом вони утворюють систему з кількох сотень туристично-маркових місць по всій країні. Подорожуючи, мандрівники-колекціонери одночасно збирають ТМ і беруть участь у колекційній грі. Туристичні марки існують у 9 країнах Європи, а з 2007 року з’явилися і у нас, в Україні, і тепер система активно розвивається.

Туристична марка “Мукачівський замок Паланок”

Мукачівський замок входить до числа пам’яток архітекутри “7 Архітектурних чудес Закарпаття”, та до переліку “Книга рекордів Закарпаття”

Замок “Паланок” також входить до колекції монет “Дванадцать див України”.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах