1081
17:05 14.022017

Білий дім у самому серці Мукачева

Історія 5518

Ледь не кожне місто в Україні приховує надзвичайну та неповторну історію. Завдяки загадковим будівлям, пам’ятникам, вулицям ми дізнаємося про раніше невідомі сторінки життя наших предків.

image-0-02-05-95e43ef44ef31b5eda6b072d61d3600c3759aaefe88dead6e81e8c33144a2df7-V

Мукачево – місто, багате на пам’ятки, що запросто можуть перенести нас у минуле крізь сотні років, без будь-якої машин часу, лишень одними розповідями, текстами, словами.

Про будівлю, що досі згуртовує довкола себе багатьох людей, «Карпатському об’єктиву» радо розповів Ігор Гуледза. Чоловік, який знає про пам’ятки архітектури Закарпаття все.

«Незабаром Мукачеву виповниться 1121 рік. Незважаючи на такий поважний вік, у місті збереглося дуже мало старовинних будівель. До прикладу, ошатна центральна пішохідна площа Кирила та Мефодія сформувалася на зламі XIX та XX ст. Тож кожен старовинний будинок на вагу золота. Саме така архітектурна перлина Мукачева, знана як «Білий дім», знаходиться в самісінькому центрі міста. Нині в ньому діє дитяча художня школа.

Сучасна будівля, результат масштабної перебудови середини XVIII ст., має барокові риси з ознаками класицизму. Ліворуч над центральним входом можна побачити меморіальну дошку із зображенням Ференца ІІ Ракоці. Власне саме представникам цієї родити треба завдячувати появою першого міського палацу. На початку XVII ст. тут був збудований одноповерховий кам’яний палац, що займає правий флігель нинішньої будівлі. З кожного боку мав по чотири вікна. У північній частині та частково східній була добудована веранда з дерев’яними перилами. Будинок надовго став осідком родини Ракоці. Тут бували Софія Баторі, Ілона Зріні, Ференц ІІ Ракоці. Саме останньому в 1911 році мукачівці встановили меморіальну дошку з таким написом: «У пам’ять славетного князя Ференца ІІ Ракоці від громадськості Мукачева з нагоди двохсотріччя еміграції 1711–1911 рр. Ракоці, ти залишишся для нас ідеалом у любові до Батьківщини, твій дух живе між нами та оберігає нашу рідну землю. Під твоїм старовинним помешканням ми проходимо з пошаною. Благословенне ім’я твоє навіки житиме серед мешканців Мукачева».

Нагадаю, що князь упродовж 1703–1711 років очолював антигабсбурзьке повстання, а після його поразки був змушений емігрувати до Туреччини.

Пізніше, у 1728-му, володіння Ференца ІІ Ракоці передали графам Шенборнам. Вони вирішили перебудувати палац у Мукачеві. Новий проект розробив відомий архітектор Йоганн Балтазар Нойман. Попередній палац Ракоці став складовою частиною новобудови. Будував дебреценський майстер Янош Генової протягом 1746–1748 років. Столярні роботи виконали Пал та Яків Товти, а скляні – мукачівець Ян Дрекслер. Новий палац мав 21 кімнату, 31 двері, 98 вікон та 10 пічок – 6 кахельних і 4 залізні. До середини XIX ст. тут розміщувалася канцелярія голови комітату та управління маєтком графів Шенборнів. На верхньому поверсі знаходилися кімнати для господарів і гостей. Серед тих, хто навідувався до Мукачева й зупинявся в «Білому домі», були: майбутній австрійський імператор Йосип ІІ (1770), ерцгерцог Максиміліан (1777), ерцгерцог Альбрехт та імператор Франц-Йосип ІІ (1852).

Безпосередньо у власності Шенборнів палац перебував аж до 1928 року, коли був проданий спільному швейцарсько-французькому консорціуму «Бігньон». Той, у свою чергу, створює фірму «Латориця» й перетворює «Білий дім» на свій центральний офіс. Нинішній начальний заклад названий на честь відомого художника Мігая Мункачі. До слова, нещодавно з центральної площі Мукачева на подвір’я навчального закладу «переїхало» погруддя митця, установлене ще 1994 року з нагоди 150-річчя з дня його народження. Правда, це не єдиний в Мукачеві пам’ятник Мункачі. 1907-го скульптор Лайош Генці репрезентував гіпсовий макет монументального вуличного пам’ятника. Реалізувати проект не вдалося й до нині. Зате макет можна побачити на першому поверсі художньої школи», – розповів Ігор Гуледза.

Сьогодні Дитяча художня школа ім. Міхая Мункачі має свої творчі здобутки, послідовників, традиції та вдосконалені форми й методи роботи з естетичного виховання підростаючого покоління, свої напрацювання в розробці програм у різних напрямах образотворчого мистецтва.

Директором закладу є молодий, енергійний, талановитий художник, справжній митець Сергій Кіреєв. Під його керівництвом школа досягла високих творчих і професійних здобутків.

Іванна БОНДАРУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах