1063
16:02 8.022017

В Ужгороді архівісти представили важливий історичний документ 1836 року

Історія 3918

7 лютого в будівлі Закарпатської ОДА відбулася презентація факсиміле «Привілейованої грамоти 1836 року про надання права Березькій жупі користуватися печаткою». Крім привілейованої грамоти на латинській мові, в документі міститься вступне дослідження на українській, угорській та англійській мовах.

IMG_8512

Таке видання з’явилося на світ завдяки спільній роботі державного архіву Закарпатської області та Саболч-Сатмар-Березького комітатського архіву Угорщини. Підписання договору про співробітництво між цими двома установами відбулося ще 4 роки тому, 21 січня 2013 року у місті Ніредьгаза (Угорщина) в рамках заходів присвячених Дням угорської культури.

На урочистий захід завітали: Ласло Віда, заступник Генерального консула Угорщини в м. Ужгород, Жужана Міко, генеральний директор Національного архіву Угорщини разом з делегацією, Тетяна Баранова, голова державної архівної служби України та Іштван Сабо, заступник голови загальних зборів Саболч-Сатмар-Березького комітату.

Тетяна Баранова, в своєму виступі, наголосила на історичному значенні такої події, адже всі присутні на власні очі зможуть побачити оригінал документу, а така можливість випадає вкрай рідко. Також, пані Тетяна висловила своє захоплення роботою працівників архіву, що змогли зберегти документ в такому чудовому стані та сподівання на подальшу успішну спільну роботу.

Ласло Віда привітав всіх присутніх від імені Генерального консула Йожефа Бугойло та зазначив, що обидва консульські представництва, що працюють на території Закарпаття ведуть активну співпрацю з архівами. Так, у Берегівському архіві за підтримки Угорщини вже протягом кількох років здійснюють реставрацію та оцифровування архівних матеріалів, що там знаходяться. Також, пан консул наголосив на важливості подальшої співпраці між Україною та Угорщиною.

В свою чергу, Жужана Міко розповіла про важливість реставрації та публікації архівних документів, щоб вони стали доступними для широкого загалу.

«Архівна справа за останні 10 років, дуже змінилася, адже за теперішніми вимогами всі архівні матеріали потрібно надавати в оцифрованому виді. А таке видання як сьогодні – це приклад плідної та старанної праці архівістів. Тому ми сподіваємось, що це видання слугуватиме пам’ятним подарунком від представників влади іноземним делегаціям», – додала пані Міко.

Завідуючий кафедри історії та суспільних наук Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ Юрій Чотарі розповів про історію автентичної печатки та грамоти. Так, під час правління короля Угорщини Йозефа ІІ комітати були об’єднані в адміністративні округи. Округи отримали нові печатки. Після смерті монарха комітат Берег, як і всі інші комітати, знову користувався старими печатками. У 1836 році, з дозволу короля, напис на ній було змінено з латинської мови на угорську, що стало важливою подією для угорського народу. Цією печаткою користувалися до 1849 року та знову, починаючи з 1861 року. В кінці Другої світової війни цю печатку було передано на зберігання до Національного музею Угорщини. Ця печатка підтверджувала самостійну правову юрисдикцію Березького комітату.

Варто зазначити, що оригінал «Привілейованої грамоти 1836 року про надання права Березькій жупі користуватися печаткою» зберігається в державному архіві Закарпатської області в місті Берегово.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини